

Rozhovor se zlatými cukrářkami ze Vsetína

Jak jsme již informovali, studentky vsetínské Střední odborné školy Josefa Sousedíka Marie Kolínková (MK) a Markéta Václavíková (MV) pod vedením Jaroslavy Londové (JL) dosáhly na nedávném světovém šampionátu v gastronomii Culinary World Cup 2010 v Lucembursku historického úspěchu. Za svou kompozici z medového perníkového těsta s názvem Dívčí snění, kterou připravovaly více než čtvrt roku, získaly zlatou medaili. Jejich úspěch je o to větší, že se podobné prestižní soutěže zúčastnily vůbec poprvé a hned při svém debutu, jako jedny z nejmladších soutěžících, předčily mnohem zkušenější a starší cukráře. Proto Vám nyní s nimi přinášíme rozhovor.
Jak Vás přivítali doma a ve škole, když jste se vrátily z Lucemburska s takovým úspěchem? MK a MV: Všichni nám moc gratulovali – kamarádi, rodiče, ale i ti, kteří nás vůbec neznají a doslechli se o tom ze sdělovacích prostředků. A jak Vás uvítal pan ředitel? Připravil si pro Vás nějaké překvapení? MK a MV: Jasně. Dostaly jsme kytici, poukaz na kosmetiku a také nám na DVD nahrál všechny televizní reportáže o našem úspěchu. To nás moc mile překvapilo. V minulosti jste získaly několikrát zlatou medaili na mezinárodním mistrovství kuchařů a cukrářů Gastro Hradec, což už o něčem svědčí. Čekaly jste podobný úspěch i tady? MK a MV: Nečekaly, protože konkurence tady byla obrovská. Představilo se tam téměř 2,5 tisíce soutěžících z více než 50 zemí. Navíc v době, kdy odborná porota výrobky hodnotila, jsme byly už hodně unavené, protože jsme ten den musely brzy vstávat. Už ve 4 hodiny, abychom to stihly nachystat. JL: Byla tam spousta nádherných výrobků i z čokolády nebo karamelu. |
![]() |
foto Eva Stejskalová |
Jaké byly reakce ostatních soutěžících poté, co jste kompozici dokončily?
JL: Vzbudily jsme nadšení. Všechny ta jemná práce okouzlila. Byli mezi obdivovateli Vaší práce i nějací světoznámí gastronomové? MV: Z Česka se přijeli podívat přední pracovníci v gastronomii. Přišel se podívat i Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a vypadal, že se mu to líbí. Říkal, že když to bude více než jen diplom, bude to velký úspěch. A taky že byl… Jak vlastně probíhalo vyhlašování výsledků? Když Vás pořád nevyhlašovali, mysleli jste si na zlato? JL: Čekaly jsme na vyhlášení skoro hodinu a připadalo nám to dost chaotické. Tím, že výsledky vyhlašovali v několika cizích jazycích, jsme se v tom občas ztratily. A když vyhlásili nás, až se nám zatmělo před očima. MK: Přes obrovský potlesk jsem zpočátku ani nevěděla, pro jakou medaili si mám jít. Vůbec nic jsem neslyšela, jen své jméno. JL: Nikdo totiž nečekal, že by to mohla být taková mladá dívka. Patřila tam mezi nejmladší. MK: Úplně se mi podlomily kolena a vůbec jsme nevěděla, kam se mám dívat, byla tam spousta kamer a fotoaparátů.
Kdo všechno Vám bezprostředně po vyhlášení vítězů gratuloval? JL: Gratulantů byla pochopitelně spousta, mezi nimi i český juniorský tým, s kterým jsme si gratulovaly vzájemně, protože získal zlato v kategorii studené kuchyně. Přinesl Vám tento úspěch nějaké zajímavé nabídky? MK: Oslovili nás Francouzi z nějaké pralinkárny, pozvali nás do Moskvy na národní soutěž a také se zajímala česká komunita až v Austrálii. JL: Například Moskva tento typ cukrovinek vůbec nezná, o to více se jim to líbilo. Jenže oni by všichni chtěli znát postupy, ale to je naše výrobní tajemství (smích). S Vašimi výrobky by se jistě rádi seznámili i lidé ze Vsetína. Chystáte také u nás nějakou výstavu či prezentaci? JL: Víme, že ten zájem tady o výstavu je, proto ji připravíme. Termín a místo zatím nemohu upřesnit, jelikož ještě není nic stoprocentně dohodnuto. Věříme ale, že se nám podaří dohodnout výstavní prostory na radnici. A jak jste daleko s pečením vánočního cukroví? Chce se vám do toho vůbec po tom několika měsíčním pekařském a zdobícím maratonu? MK: Péct už jsem začala a nevadí mi to, dělám to ráda. MV: My už také pečeme. Tak vám přeji hezké svátky, hodně štěstí v další práci a děkuji za rozhovor. Eva Stejskalová |

TOP REKLAMA










