

V pátek začíná Karlovský gastrofestival

ochutnávky regionálních specialit, mezinárodní farmářský trh, soutěž frgálů, zážitkové galavečeře a kuchařské show, ale také třeba frgálovou manufakturu s možností vidět i zkusit si výrobu frgálů, novou soutěž o nejlepší klobásu a doprovodné akce pro děti i dospělé: to vše nabídne 3. až 5. října Karlovský gastrofestival ve Velkých Karlovicích.
Tento tradiční svátek jídla na Valašsku již pošesté pořádá Resort Valachy, provozující ve Velkých Karlovicích hotely Lanterna, Horal a Galik, spolu s dalšími hotely a penziony v údolí Léskové. Jejich nabídku jako každý rok doplní zajímaví hosté a producenti z tuzemska i zahraničí.
„Vedle nové soutěže o nejlepší klobásu je letošní novinkou další rozšíření počtu gastro zastávek, na nichž mohou návštěvníci při Gastro tour ochutnávat regionální speciality a nakupovat krajové produkty. Letos přibyli dva noví partneři a na gastrofestivalu jsou tak zastoupeny komplet všechny hotely a penziony v údolí. Celkem nabídneme 14 zastávek s šesti desítkami stánků na 3,5 kilometrech, což přinese bohatý výběr a spoustu zážitků. I letos je vstup na gastrofestival zdarma, zpoplatněny jsou jen vybrané doprovodné programy," láká ředitel Karlovského gastrofestivalu a pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.
![]() |
Gastro tour – ochutnávky foto archív pořadatelů |
Tři kilometry chutí a vůní
Hlavním bodem programu je tzv. Gastro tour, při níž mohou návštěvníci v sobotu i neděli putovat údolím a na gastro zastávkách ochutnávat speciality. Kuchaři se předhání, čím hosty nalákat: někde vsadili na nejznámější valašské pokrmy v čele s kyselicí, haluškami či švestkovými knedlíky, jinde budou servírovat jehněčí, ryby, králíka i zvěřinu (kančí, dančí i jelení) v různých úpravách, nebudou chybět ryby, pokrmy z dýně, zabíjačka, dobroty z udírny či regionální piva včetně produktů nového místního Karlovského minipivovaru. K zajímavostem patří např. kohoutí vývar, kohout na víně, šneci na hráškové brázdě, králík na černo, mátové palačinky, maková zmrzlina, valašské pudláky nebo boršč, vareniky, pelmeně a další speciality ukrajinské kuchyně (provozovatel jedné z gastro zastávek je původem z Ukrajiny).
Na jedné z gastro zastávek bude mezinárodní farmářský trh s čtyřmi desítkami stánků s nabídkou i ochutnávkou produktů z Valašska, Slovenska a dalších zemí, od frgálů, sýrů a uzeniny přes produkty z medu, domácí paštiky, husí játra, sladké i slané pečivo, oleje, mošty až po maďarské klobásy, sýry a piva, vietnamskou kávu, novozélandskou sůl a další dobroty.
Údolí Léskové se všemi gastro zastávkami se dá projít po cyklostezce Bečva, hosté se mohou svézt i vláčkem, koňským povozem a historickým autobusem. Děti do 14 let mají vláček a bus zdarma.
![]() |
Karlovský gastrofestival – Soutěž frgálů foto archív pořadatelů |
Vyrobte si svůj frgál a zazpívejte s muzikou
Velkým lákadlem doprovodných programů bude frgálová manufaktura v Gril srubu Razula, kde si děti i dospělí mohou vyzkoušet výrobu a vlastnoručně vyrobený frgál si odvézt s sebou domů.
Velmi oblíbená a hojně navštěvovaná je i soutěž o nejlepší frgál, která se uskuteční v neděli u Spa hotelu Lanterna. Nejlepší frgály vyhodnotí porota, veřejnost může ochutnávat a rozhodne o vítězi přidané kategorie kuriózních a jiných koláčů.
A co víc? Kuchařské show přinesou tipy milovníkům vaření (představí se mj. Markéta Hrubešová či tým zámku Napajedla), s barmany si zkusíte namíchat drink, na soutěži klobás porovnáte chutě různých produktů, zazpíváte si s cimbálovkou či jinou muzikou, uvidíte při práci řemeslníky a také řezníka při zabíjačce a po setmění můžete zajít na posezení s muzikou, k vatře nebo na barmanský večer. Nechybí zábava pro děti.
Přijede i Roman Paulus
Stejně jako v minulých letech budou moci hosté ochutnat také speciality šéfkuchaře ověnčeného michelinskou hvězdou. Gastrofestival letos přivítá jednoho z dvojice českých držitelů michelinské hvězdy Romana Pauluse. Ten během hostování v hotelu Lanterna připraví sobotní Michelinskou galavečeři a v neděli Michelinský oběd. Vlastní galavečeře představí i šéfkuchaři místních hotelů Lanterna a Horal. Michelinská menu jsou již vyprodána, na další galavečeře zbývají poslední volná místa.
Více: karlovskygastrofestival.cz

TOP REKLAMA










