Close
reklama
Jižní Valašsko a Vsetínsko

PARTNEŘI WEBU

PRÁVNÍ PORADNA

REKLAMA

TOP LIST OD 1.1.2007

V pátek začíná Karlovský gastrofestival

date_range 01.Říj, 2014 featured_play_list Aktuality

 

ochutnávky regionálních specialit, mezinárodní farmářský trh, soutěž frgálů, zážitkové galavečeře a kuchařské show, ale také třeba frgálovou manufakturu s možností vidět i zkusit si výrobu frgálů, novou soutěž o nejlepší klobásu a doprovodné akce pro děti i dospělé: to vše nabídne 3. až 5. října Karlovský gastrofestival ve Velkých Karlovicích.

Tento tradiční svátek jídla na Valašsku již pošesté pořádá Resort Valachy, provozující ve Velkých Karlovicích hotely Lanterna, Horal a Galik, spolu s dalšími hotely a penziony v údolí Léskové. Jejich nabídku jako každý rok doplní zajímaví hosté a producenti z tuzemska i zahraničí.

„Vedle nové soutěže o nejlepší klobásu je letošní novinkou další rozšíření počtu gastro zastávek, na nichž mohou návštěvníci při Gastro tour ochutnávat regionální speciality a nakupovat krajové produkty. Letos přibyli dva noví partneři a na gastrofestivalu jsou tak zastoupeny komplet všechny hotely a penziony v údolí. Celkem nabídneme 14 zastávek s šesti desítkami stánků na 3,5 kilometrech, což přinese bohatý výběr a spoustu zážitků. I letos je vstup na gastrofestival zdarma, zpoplatněny jsou jen vybrané doprovodné programy," láká ředitel Karlovského gastrofestivalu a pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Gastro tour – ochutnávky   foto archív pořadatelů 

Tři kilometry chutí a vůní

Hlavním bodem programu je tzv. Gastro tour, při níž mohou návštěvníci v sobotu i neděli putovat údolím a na gastro zastávkách ochutnávat speciality. Kuchaři se předhání, čím hosty nalákat: někde vsadili na nejznámější valašské pokrmy v čele s kyselicí, haluškami či švestkovými knedlíky, jinde budou servírovat jehněčí, ryby, králíka i zvěřinu (kančí, dančí i jelení) v různých úpravách, nebudou chybět ryby, pokrmy z dýně, zabíjačka, dobroty z udírny či regionální piva včetně produktů nového místního Karlovského minipivovaru. K zajímavostem patří např. kohoutí vývar, kohout na víně, šneci na hráškové brázdě, králík na černo, mátové palačinky, maková zmrzlina, valašské pudláky nebo boršč, vareniky, pelmeně a další speciality ukrajinské kuchyně (provozovatel jedné z gastro zastávek je původem z Ukrajiny).

Na jedné z gastro zastávek bude mezinárodní farmářský trh s čtyřmi desítkami stánků s nabídkou i ochutnávkou produktů z Valašska, Slovenska a dalších zemí, od frgálů, sýrů a uzeniny přes produkty z medu, domácí paštiky, husí játra, sladké i slané pečivo, oleje, mošty až po maďarské klobásy, sýry a piva, vietnamskou kávu, novozélandskou sůl a další dobroty.

Údolí Léskové se všemi gastro zastávkami se dá projít po cyklostezce Bečva, hosté se mohou svézt i vláčkem, koňským povozem a historickým autobusem. Děti do 14 let mají vláček a bus zdarma.

Karlovský gastrofestival – Soutěž frgálů   foto archív pořadatelů 

Vyrobte si svůj frgál a zazpívejte s muzikou

Velkým lákadlem doprovodných programů bude frgálová manufaktura v Gril srubu Razula, kde si děti i dospělí mohou vyzkoušet výrobu a vlastnoručně vyrobený frgál si odvézt s sebou domů.

Velmi oblíbená a hojně navštěvovaná je i soutěž o nejlepší frgál, která se uskuteční v neděli u Spa hotelu Lanterna. Nejlepší frgály vyhodnotí porota, veřejnost může ochutnávat a rozhodne o vítězi přidané kategorie kuriózních a jiných koláčů.

A co víc? Kuchařské show přinesou tipy milovníkům vaření (představí se mj. Markéta Hrubešová či tým zámku Napajedla), s barmany si zkusíte namíchat drink, na soutěži klobás porovnáte chutě různých produktů, zazpíváte si s cimbálovkou či jinou muzikou, uvidíte při práci řemeslníky a také řezníka při zabíjačce a po setmění můžete zajít na posezení s muzikou, k vatře nebo na barmanský večer. Nechybí zábava pro děti.

Přijede i Roman Paulus

Stejně jako v minulých letech budou moci hosté ochutnat také speciality šéfkuchaře ověnčeného michelinskou hvězdou. Gastrofestival letos přivítá jednoho z dvojice českých držitelů michelinské hvězdy Romana Pauluse. Ten během hostování v hotelu Lanterna připraví sobotní Michelinskou galavečeři a v neděli Michelinský oběd. Vlastní galavečeře představí i šéfkuchaři místních hotelů Lanterna a Horal. Michelinská menu jsou již vyprodána, na další galavečeře zbývají poslední volná místa.

Více: karlovskygastrofestival.cz  

[wpdevart_facebook_comment order_type="social" title_text="Komentáře" title_text_color="#000000" title_text_font_size="15" title_text_font_famely="Arial" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="7" ]

TIPY NA AKCE

Z PRVNÍ RUKY

INZERCE, NABÍDKY

TOP REKLAMA