

Záchranáři zasahovali na Valašsku u dvou případů otrav houbami

Ve čtvrtek brzy ráno vyjížděly záchranné týmy Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje ke dvěma případům podezření na otravu houbami. Oba zásahy si vyžádaly převoz pacientů do nemocnic.
„Krátce po druhé hodině ranní přijalo zdravotnické operační středisko tísňovou výzvu z Rožnova pod Radhoštěm. Žena i muž zde trpěli silnými bolestmi břicha, průjmem a opakovaným zvracením. Uvedli, že večer konzumovali houby smažené na pánvi,“ uvedla tisková mluvčí Gabriela Netopilová Sluštíková.
Po nezbytném vyšetření a ošetření obě osoby záchranáři transportovali na interní příjem nemocnice ve Valašském Meziříčí.
Druhý výjezd následoval o několik hodin později. „Před půl šestou ráno jsme byli přivoláni do obce nedaleko Vsetína k nezletilé pacientce se stejnými obtížemi – bolesti břicha, silný průjem a zvracení. I ona přiznala konzumaci většího množství smažených hub,“ doplnila mluvčí.
Dívka byla po ošetření převezena do Vsetínské nemocnice.
Zdravotnická záchranná služba připomíná veřejnosti nutnost zvýšené opatrnosti při sběru a konzumaci hub. „Při jakýchkoliv pochybnostech o druhu houby doporučujeme její konzumaci raději vynechat. Následky mohou být velmi nepříjemné, někdy až život ohrožující,“ varuje Netopilová Sluštíková.
PAMATUJTE, ŽE:
1. Sbírejte jen ty druhy hub, které opravdu znáte!!!
2. Při příznacích otravy ihned vyhledejte lékařskou pomoc!!!
3. Do lesa choďte jen s košíkem. V igelitce se hřiby snadno zapaří, zvláště v parných dnech, a poté mohou způsobit žaludeční obtíže
4. Neodřezávejte houby od země. Na dolním části nohy jsou důležité znaky, díky kterým můžete určit druh houby
5. Dejte si pozor na záměnu
6. Sbírejte pouze mladé a zdravé houby
7. Pozor na mobilní aplikace při rozpoznávání hřibů. Některé už sice dosahují slušné přesnosti, nic však nenahradí osobní zkušenost, kdy vám příslušný druh v praxi ukáže zkušenější kolega.
8. Pokud si nejste jisti, je možné kontaktovat také Českou mykologickou společnost
9. Houby jezte s mírou
-tz-

TOP REKLAMA











