

Zelí na jarmekovou kyselici už kvasí v bečce

Tradiční valašská kyselice je jedním z nepostradatelných atributů Valašského mikulášského jarmeku, který je letos ve Valašských Kloboukách připravován na víkend od 4. do 6. prosince 2009. A protože se konání této lidové akce kvapem blíží, museli už organizátoři zahájit přípravy ingrediencí na pravou kyselici, která je vyhledávanou specialitou všech návštěvníků. Pro letošní jarmekovou pochoutku bylo podle starého lidového receptu naloženo více než 400 kilogramů bílého zelí, které bude těsně před jarmekem použito na uvaření 1200 litrů poctivé valašské polévky. „Tlačení zelí do dřevěné bečky je starodávným lidovým zvykem a také dnes, při nakládání zelí pro jarmekovou kyselici, jeho postup dodržujeme. Použili jsme osvědčený recept, kdy se do zelí přidává křen, cibule, kmín, sůl, na chuť vinná jablíčka a na urychlení kvašení chlebové kůrky. Při tlačení nateklo sedm patnáctilitrových kbelíků zelné šťávy," popsal přípravu důležité ingredience člen organizačního týmu a kuchař kyselice Zdeněk Žilák. |
|
Valašský mikulášský jarmek 2008 foto Jitka Hořáková |
více fotek z loňského ročníku |
video 2008 |
Zelí ručně nakrouhala rodina Valčíkova ve Valašských Kloboukách, jak je tomu zvykem už dlouhá léta. Poté surovinu zpracovávali pomocníci na Kosence. Nejdříve ji tlačili ve velké vaně a teprve po odtečení hlavní části šťávy byla zelím naplněna stodvacetilitrová dřevěná bečka. V ní bude pochoutka kvasit pod dozorem a za dolévání vody ještě přibližně měsíc. 400 kilogramů bílého zelí bylo pro tuto příležitost přivezeno z vyhlášené zelinářské oblasti v okolí Otic u Opavy. Jen samotné natlačení takového objemu zabralo pracovníkům pět hodin.
„Kromě kysaného zelí do polévky patří také klobása, brambor a správné koření. Letos bude kyselice navařeno 1200 litrů, tedy asi 3600 porcí. Asi 800 jich bude na jarmeku rozděleno mezi řemeslníky, účinkující a dobrovolníky a na ty zbývající porce zveme všechny návštěvníky jarmekového programu. Určitě si tak jako každý rok výborně pochutnají," nalákala na valašskou specialitu Věra Janíková, která se stará o jarmekové stravování. |
Lenka Zvonková |

TOP REKLAMA










