Close
reklama
Jižní Valašsko a Vsetínsko

PARTNEŘI WEBU

PRÁVNÍ PORADNA

REKLAMA

TOP LIST OD 1.1.2007

Dobročinná jízda odstartovala ve Valašských Kloboukách

date_range 08.Srp, 2021 featured_play_list Aktuality
arrow_drop_up Barbora Olivková a Jan Szyszkowicz. Foto: archiv Mobilního hospice Strom života

Dobročinná jízda „Jedou jako o život“, která na podporu Mobilního hospice Strom života startuje v pondělí 9. srpna ve Valašských Kloboukách, bude mít dalšího vzácného účastníka. Společně s dvojicí koloběžkářů Bárou a Honzou se na trať vydá také legendární cyklista na vysokém kole Josef Zimovčák! Start si nenechají ujít ani zdejší sportovci z týmů Běhatlon a Zvonek sport nebo mistr republiky ve 24hodinovém i 12hodinovém cyklistickém závodě a držitel předních příček na zahraničních cyklistických podnicích i ultramaratonu Michal Láník. A srdečně jsou zváni také účastníci z řad veřejnosti, ať už se ujmou aktivní role a zdolají kousek trasy, nebo přijdou při prvních metrech alespoň fandit.

 

Program, ve kterém vystoupí taneční skupina TS ELES, odstartuje v 8.30 hodin před klobouckou radnicí. V 9 hodin se pak účastníci vydají na cyklostezku a po ní směrem do Brumova-Bylnice.

Na trať vydá také legendární cyklista na vysokém kole Josef Zimovčák. Foto: Ivo Dvořák

„Josef Zimovčák nebude v našem městě poprvé. Už dříve jsme jej přivítali při jiných charitativních cyklojízdách, které pořádal na pomoc onkologicky nemocným dětem. Když se dozvěděl o jízdě koloběžek na podporu myšlenky Mobilního hospice Strom života, bez váhání se rozhodl připojit. Budeme jej s potěšením očekávat, podobně jako Báru a Honzu, ambiciózní dvojici koloběžkářů, a také naše kloboucké sportovce. A když přijde akci podpořit i veřejnost, určitě se start více než čtyřistakilometrové cesty vydaří,“ uvedla Eliška Olšáková, starostka města Valašské Klobouky.

 

Smyslem jízdy, která propojí pobočky Mobilního hospice Strom života, je informování veřejnosti o paliativní péči, kterou organizace poskytuje nevyléčitelně nemocným a jejich rodinám. Díky této službě mohou pacienti trávit své poslední dny doma v kruhu nejbližších.

 

Dvojice koloběžkářů zajede po Valašských Kloboukách také do Kroměříže, Přerova, Nového Jičína, Havířova, Čeladné a Rožnova pod Radhoštěm. Před odjezdem pelotonu z Valašských Klobouk se veřejnost bude moci dozvědět podrobnosti o fungování Stromu života. Lidé, kteří by chtěli organizaci podpořit, jí mohou přispět na sbírkové konto 3925391369/0800, VS 808.

 

Dvojice koloběžkářů procestuje kus Moravy a Slezska. Chce podpořit myšlenku umírání v domácím prostředí

 

K úctyhodnému výkonu se chystají čtyřiadvacetiletá Barbora Olivková a o rok mladší Jan Szyszkowicz. Během 2. ročníku dobročinné akce nazvané Jedou jako o život chtějí na koloběžkách překonat vzdálenost 442 kilometrů během šesti dnů. Odstartují 9. srpna ve Valašských Kloboukách a přes Kroměříž, Přerov, Nový Jičín, Havířov a Čeladnou dorazí 14. srpna do cílového Rožnova pod Radhoštěm.

 

„Délku trasy jsme ještě přepočetli, a vyšlo nám 444,4 kilometru,“ usmívá se Honza, jenž za největší výzvu považuje výjezd na Lysou horu. Před rokem s Bárou procestovali celé Česko z východu na západ. Za necelý týden ujeli 803 kilometrů a dostali se i do České knihy rekordů. „Tehdy jsme tvrdě trénovali. Letos kvůli studiu a dalším povinnostem nejsme zdaleka tak vyježdění. A takové kopce, jako je nejvyšší beskydská hora, jsme ještě nezdolávali,“ srovnává Bára, jež je však stejně jako její parťák odhodlaná dojet až do cíle.

Foto: archiv Mobilního hospice Strom života

Svou jízdou symbolicky propojí všechny pobočky Mobilního hospice Strom života. Zdejší odborní pracovníci pomáhají nevyléčitelně nemocným lidem prožít poslední dny v domácím prostředí, obklopeni láskou a péčí svých blízkých. „Zprvu jsme nevěděli, v čem jejich pomoc spočívá. Čím blíže jsme ji poznávali, tím více nás snaha těchto lidí dojímala,“ přiznává Bára. Před časem se chtěla důstojně rozloučit i se svým dědečkem. „Zemřel ale dříve, než jsem si ho stačila vzít z nemocnice domů,“ líčí smutně.

 

Každou z nadcházejících etap mladá dvojice věnuje jednomu pacientovi Mobilního hospice Strom života. Kdekoliv na trase se k ní mohou přidat jednotlivci, rodiny i skupiny přátel na koloběžkách, kolech, odrážedlech nebo pěšky a doprovodit je libovolný kus cesty. S oběma koloběžkáři mohou bez ostychu otevřít téma umírání a zároveň se o mobilní hospicové péči dovědět více. „Vycházíme z přání a individuálních potřeb pacienta a klademe důraz na tlumení bolesti, kvalitu života nemocného v posledních dnech a na nenahraditelnost rodiny a přátel,“ popisuje koordinátorka Stromu života Markéta Blinková.

 

Bližší informace o akci Jedou jako o život II., Mobilním hospici Strom života i možnostech finanční podpory jeho činnosti lze nalézt na facebookových profilech Tochcekolobezku a Zivotastrom a na webu www.zivotastrom.cz.

 

-tz-

[wpdevart_facebook_comment order_type="social" title_text="Komentáře" title_text_color="#000000" title_text_font_size="15" title_text_font_famely="Arial" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="7" ]

TIPY NA AKCE

Z PRVNÍ RUKY

INZERCE, NABÍDKY

TOP REKLAMA