Close
reklama
Jižní Valašsko a Vsetínsko

PARTNEŘI WEBU

PRÁVNÍ PORADNA

REKLAMA

TOP LIST OD 1.1.2007

Janová po dvou letech opět přivítala svoje malé občánky

date_range 15.Říj, 2021 featured_play_list Aktuality
arrow_drop_up Vítání občánků v Janové. Foto: Radomír Dolanský

Ne, že by se během dvou let nenarodilo v Janové žádné dítě, ale důvody dvouleté odmlky všichni dobře známe. Tak se stalo, že v některých případech malí Janovjánci vypadali spíše, jako by se dostavili k zápisu do mateřské školy, než aby se plazili po zemi se svými kolegy věku batolecího. Řada z nich již ani nerozuměla tomu záhadnému jazyku človíčků teprve nedávno se vynořivších z vody matčina lůna, aby se stali suchozemskými savci, alespoň pro první část života jako občané obce Janová.

 

To ale nebyla jediná novinka letošního vítání občánků v Janové. Vzhledem k dvouleté pauze narostl počet novorozenců nebývale a doposud vhodné prostory zasedací místnosti se najednou jevily jako nedostatečné. Své příslušenství k obci letos oslavilo rovných 20 dětí, což je pro menší obec, jakou je Janová, docela hezký zástup novorozenců. Proto nezbývalo nic jiného než uskutečnit vítání ve sportovní hale. Možná se to někomu mohlo zdát méně důstojné, ale nakonec šlo o výborný nápad. Protože zatímco dospělí nad něčím stále vážně mudrovali, prozatím nechodící mládež měla ohromné prostory pro závody v plazení, a ti starší, většinou sourozenci oslavenců, se různě zavěšovali na ribstole. Takže nakonec spokojenost na všech stranách.

Vítání občánků v Janové. Foto: Radomír Dolanský. Celá fotogalerie ZDE

Úvodem všechny přivítal místostarosta obce a taktéž předseda výboru pro kulturu a sport Richard Machalec. Pak předal slovo Romaně Poláčkové, člence výboru pro kulturu a sport, která po krátkém proslovu uvedla vystoupení dětí z místní mateřské školy. Školkáči předvedli svým mladším následovníkům pásmo říkadel, tanečků a veselého skotačení. Poté byli všichni vyzváni, aby povstáním přivítali starostu obce Jaroslava Tomance, který se ujal slavnostního přivítání malých občánků. Po přání všeho nejlepšího v dalším životě v obci pro děti i rodiče, nastal okamžik slavnostního zápisu do kroniky a předávání dárečků. Celou milou akci můžete zhlédnout ve fotogalerii, která je součástí tohoto článku.

 

Maminky dostaly krásnou rudou růži, tatínkové gratulaci, ale samozřejmě největší poklady čekaly na nové občánky Janové. Každé z dětí dostalo pamětní medailon pro štěstí z ryzího stříbra, kde mělo vyryto na rubu datum narození, jméno a příjmení, na lícní straně pak motivy hraček, jak můžete vidět ve fotogalerii. Pro děti však bude v tomto věku určitě mnohem větší vzácností velká krabice dřevěných stavebnicových kostek. Všem pak udělá radost malý památníček k zaznamenávání prvních životních úspěchů dítěte. Takže od slavnostního podpisu a gratulací odcházeli rodiče ověšeni dětmi a dárky jako před Vánocemi.

Vítání občánků v Janové. Foto: Radomír Dolanský. Celá fotogalerie ZDE

Po veškeré oficiální slávě nastala chvíle pro zájemce fotografování dětí v již nezbytné janovské kolébce. V mžiku se utvořila několikagenerační fronta na pamětní foto. Protože někteří občánci by se již do kolébky nevlezli, měli možnost se vyfotit na bujném dřevěném oři. Ale nakonec kolébka vítězila. Malí caparti, kterým se nedalo ještě vysvětlit, že se jedná pouze o chvilku pózování, spustili poplach hodný hasičských sirén, kvůli obavám, že budou muset jít spát bez večerníčku. I to však patří k životu, tak byly děti zvěčněny v momentálním rozpoložení.

 

Slavnostní přivítání občánků bylo velmi hezké, s nadějí pro budoucnost. Nyní již bude záležet pouze na současném zastupitelstvu i těch budoucích vedeních obce, jaké podmínky vytvoří rodinám, aby se i v dospělosti malí občánci mohli hrdě a rádi hlásit k rodné hroudě, k obci Janová.

 

Radomír Dolanský

[wpdevart_facebook_comment order_type="social" title_text="Komentáře" title_text_color="#000000" title_text_font_size="15" title_text_font_famely="Arial" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="7" ]

TIPY NA AKCE

Z PRVNÍ RUKY

INZERCE, NABÍDKY

TOP REKLAMA