Close
reklama
Jižní Valašsko a Vsetínsko

PARTNEŘI WEBU

PRÁVNÍ PORADNA

REKLAMA

TOP LIST OD 1.1.2007

Z namrzlé vozovky sjel na louku, kde se přetočil na střechu

date_range 10.Lis, 2021 featured_play_list Aktuality
arrow_drop_up Dopravní nehoda u Slavičína. Foto: HZS

O tom, že to může ráno na silnicích už pěkně klouzat, se na vlastní kůži přesvědčil řidič osobního vozidla Škoda Felicia.

 

Profesionální hasiči ze stanice Slavičín byli dnes v šest hodin ráno vysláni k havárii osobního vozidla, které sjelo ve Slavičíně u odbočky na obec Nevšová z namrzlé vozovky na louku, kde se přetočilo na střechu.

 

„Řidič skončil v péči posádky zdravotnické záchranné služby. Hasiči vozidlo přetočili zpět na kola, provedli protipožární opatření a odpojili autobaterii,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Javoříková.

Hasiči provedli protipožární opatření. Foto: HZS

Ačkoliv zima nám dle kalendáře začíná až 21.prosince, neustále klesající teploty naznačují, že se již opravdu blíží a nutí nás odložit letní oblečení a obutí do šaten a skříní. Stejně tak správní motoristé ukládají letní pneumatiky do sklepů a garáží. Opět tedy nastal čas vozidlo na zimu připravit.

 

Pro zimní pneumatiky platí pravidlo 4 x 4

 

– 4 stejné zimní pneumatiky na voze
Při montáži pouze 2 ks zimních pneumatik, například na poháněnou přední nápravu, zajistíte rozjezd vozu. Pokud však na zadní nápravě necháte pneumatiky letní, které v zimním období ztrácejí takřka veškeré svoje jízdní vlastnosti, můžete velmi lehce dostat vozidlo do smyku. Pokud necháte zimní pneu pouze na zadní nápravě a na přední necháte pneumatiky letní, je velmi pravděpodobné, že při zatočení nebude vozidlo reagovat a pojede rovně!

 

– 4 zimní sezóny – doba pro použití pneumatik
Zimní pneumatika stárne podstatně rychleji než pneumatika letní. Je to díky používání více druhů olejů a směsí silic, než u pneumatik letních. Tyto přísady se postupem času z pneumatiky vytrácejí díky chemickým procesům.

 

– 4mm – minimální hloubka dezénu 
Pokud klesne hloubka dezénu pod 4mm, pneumatika již nemá díky úbytku vzorku dostatečné schopnosti záběru. Například pokud klesne hloubka dezénu pod doporučené minimum, pravděpodobně se setkáte s problémy nejen při jízdě ale už při samotném rozjezdu, kdy pneumatiky začnou prokluzovat!

 

– 4 měsíce v roce – uplatnění pro zimní pneumatiky
Zimní pneumatika má uplatnění nejen na zasněženém povrchu. Její využití začíná už při poklesu teploty pod +7°C. Nezapomínejte, že i když je během podzimního dne +10° až 12°C mohou večerní a hlavně noční teploty klesnout podstatně níže!

 

-red-

[wpdevart_facebook_comment order_type="social" title_text="Komentáře" title_text_color="#000000" title_text_font_size="15" title_text_font_famely="Arial" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="7" ]

TIPY NA AKCE

Z PRVNÍ RUKY

INZERCE, NABÍDKY

TOP REKLAMA