Close
reklama
Jižní Valašsko a Vsetínsko

PARTNEŘI WEBU

PRÁVNÍ PORADNA

REKLAMA

TOP LIST OD 1.1.2007

Zájem lidí o službu v záloze je na Zlínsku až třikrát větší

date_range 28.Dub, 2022 featured_play_list Aktuality
arrow_drop_up Svobodnice Monika Andrýsková na stráži. Foto: nrtm. Karafa, rtn. Šutka

Na Libavé a u elektrorozvodny v Otrokovicích na Zlínsku v půlce dubna cvičili příslušníci Aktivní zálohy (AZ) Krajského vojenského velitelství (KVV) Zlín. Konalo se tu cvičení Safeguard Zlín, během něhož vojáci trénovali jak vševojskové činnosti, tak ochranu objektu kritické infrastruktury.

 

Pěší rota má podle ředitele KVV Zlín nyní přes 140 osob, zhruba stejný počet lidí z kraje je zařazen u dalších vojenských útvarů. V covidových letech 2020 a 2021 byl útlum v náboru nových vojáků aktivní zálohy, ale po letošním únoru je nárůst až třikrát větší než předtím.

 

Změnu nálad veřejnosti i větší podporu armádě a aktivní záloze vnímá nyní ve svém okolí i svobodnice Monika Andrýsková: „Myslím, že na základě situace, která se odehrává pár stovek kilometrů od nás, si lidé uvědomili důležitost a poslání aktivní zálohy,“ říká s tím, že pro ni ani její kolegy ale dění na Ukrajině nic nezměnilo: „Byli jsme a pořád jsme připraveni k nasazení při krizových situacích, ať už se jedná o střežení objektu kritické infrastruktury, posílení IZS nebo likvidaci a odstraňování následků živelních pohrom. Chceme pomáhat!“

 

Bojové drily, taktika, střelba i ochrana elektrorozvodny

 

Výcvik příslušníků pěší roty se v první fázi cvičení Safeguard soustředil na bojové drily, taktickou přípravu, střelby z ručních zbraní a bojové stmelení jednotky. Ve druhé fázi jednotka zajišťovala strážní službu elektrorozvodny na Zlínsku.

Patrola. Foto: nrtm. Karafa, rtn. Šutka

Základní vojenské dovednosti vojáci trénují ve výcvikovém prostoru Libavá. Nácvik střežení reálného objektu se už odehrává přímo v jeho areálu a vojáci AZ zde musí už „naostro“ ukázat, co se naučili a co umí. „Například umět reagovat na možné napadení nebo podat svému veliteli hlášení stanoveným způsobem, je v podstatě samozřejmostí. Procvičuje se a hodnotí se správnost a rychlost reakcí na různé typy incidentů, které mohou při zajišťování bezpečnosti objektu nastat,“ uvedl plukovník Petr Potyka, řídící cvičení.

 

Potřebu procvičovat ochranu a objektů, které jsou zásadní pro bezpečnost a spolehlivost dodávek elektrické energie, vnímá samozřejmě i sama společnost ČEPS: „Proto se součinnostních cvičení s Armádou ČR účastníme dlouhodobě a pravidelně. Těší mě, že koordinace s Krajským vojenským velitelstvím Zlín v rámci akce Safeguard Zlín 2022 proběhla hladce a potvrdila naši bezproblémovou spolupráci,“ uvádí bezpečnostní ředitel ČEPS Martin Bílek.

 

Cvičení příslušníků Aktivní zálohy v Otrokovicích. Foto: Autor: nrtm. Karafa, rtn. Šutka

 

-tz-

[wpdevart_facebook_comment order_type="social" title_text="Komentáře" title_text_color="#000000" title_text_font_size="15" title_text_font_famely="Arial" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="7" ]

TIPY NA AKCE

Z PRVNÍ RUKY

INZERCE, NABÍDKY

TOP REKLAMA