Close
reklama
Jižní Valašsko a Vsetínsko

PARTNEŘI WEBU

PRÁVNÍ PORADNA

REKLAMA

TOP LIST OD 1.1.2007

Po letech násilí má žena konečně klid

date_range 29.Led, 2013 featured_play_list Aktuality

 

Domácí násilí patří mezi skrytý druh kriminality, která může mít fatální následky. Rozpory v rodině zesílené alkoholem už v nejednom případě v našem kraji skončily tragédií (viz vražda z konce listopadu ve Velkých Karlovicích, kde třiasedmdesátiletá žena zavraždila svého o šest let staršího manžela, který ji celý život trýznil). (viz. článek)

Policisté se snaží takovým následkům předejít a mají proto účinné nástroje. „Problém je, že lidé i jejich okolí o trápení mlčí, stydí se za něj nebo se bojí případ oznámit," řekla tisková mluvčí policie Jana Macalíková. Výjimky se však stávají, což dokládá následující případ.

Na linku tísňového volání 158 zavolala zoufalá žena z jedné malé obce ve zlínském okrese, že už nemůže snést útoky svého muže. Na policii se obrátila po incidentu, který se odehrál na jejich zahradě. „Šestaosmdesátiletý manžel ji po hádce napadl a několikrát ji udeřil kovovou bránou od plotu," uvedla mluvčí. Zoufalá žena se posléze policistům přiznala, že atakům čelí už desítky let, v posledních dvou letech je však situace stále trýznivější.

Její manžel jí nadává a občas ji i bije, zejména, je-li pod vlivem alkoholu. Žena trpí psychicky a odnáší to i její zdravotní stav. Všechno doposud snášela, protože se styděla o svých problémech mluvit. Motivem manželova jednání byla podle všeho obyčejná žárlivost.

Policisté z obvodního oddělení ve Valašských Kloboukách vše důkladně prošetřili a zkonzultovali s krajskou koordinátorkou. Ta usoudila, že žena, která není schopna se fyzicky bránit, může být ve velkém nebezpečí, zejména pokud se ataky jejího manžela horší. „Vzhledem k věku pachatele i poškozené jsme se celou situaci rozhodli po zvážení všech okolností vyhodnotit jako přestupek, který bude řešit správní orgán. Navíc jsme oslovili sociálního kurátora pro dospělé, který teď u manželů dělá namátkové kontroly," informovala Macalíková.

„Babička už nám dala i zpětnou vazbu. Situace doma se prý podstatně zlepšila a ona má po mnoha letech stresů alespoň teď trochu klidu," uvedla mluvčí.

„Příběh zveřejňujeme jako ukázku toho, jak mohou policisté v podobných případech pomoci," dodala Jana Macalíková.

-tz-

[wpdevart_facebook_comment order_type="social" title_text="Komentáře" title_text_color="#000000" title_text_font_size="15" title_text_font_famely="Arial" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="7" ]

TIPY NA AKCE

Z PRVNÍ RUKY

INZERCE, NABÍDKY

TOP REKLAMA