Close
reklama
Jižní Valašsko a Vsetínsko

PARTNEŘI WEBU

PRÁVNÍ PORADNA

REKLAMA

TOP LIST OD 1.1.2007

Ve městě začíná vznikat bezbariérová trasa

date_range 30.Zář, 2013 featured_play_list Aktuality

 

Senioři a osoby se ztíženou pohyblivostí, maminky s kočárky, handicapovaní i ostatní občané se budou již brzy moci pohybovat po Valašských Kloboukách daleko komfortněji. V pondělí 30. září se začalo s budováním první etapy páteřní bezbariérové trasy městem, která v budoucnu propojí všechny důležité veřejné budovy s centrem. Úpravy chodníků, vjezdů i přechodů pro chodce umožní dotace Státního fondu dopravní infrastruktury.

„Nyní spouštíme realizaci prvního úseku bezbariérové trasy městem, a tak pěší zřejmě pocítí určité omezení a komplikace při průchodu opravovaným úsekem. Ten povede od křižovatky ulic Cyrilometodějská a Školní směrem k poliklinice a poště, kolem stanice Policie ČR, dále ke katastrálnímu úřadu a podél hlavní křižovatky až na úroveň kulturního domu na Masarykově náměstí. Prosíme občany o pochopení a trpělivost s prováděnými pracemi. Věříme, že výsledek v podobě komfortního terénu chodníků a přechodů přivítají," vyjádřil starosta Dalibor Maniš.

Chodníky v Cyrilometodějské ulici budou bezbariérové   foto MěÚ Valašské Klobouky

Po celé délce trasy bude položena nová dlažba chodníků a vjezdů k objektům, dojde k osvětlení a úpravám stávajících přechodů pro chodce, vybudování jednoho nového přechodu na náměstí a také deseti takzvaných bezpečných míst pro přecházení. Vzhledem k rozsahu prací bude postupováno tak, aby byla nejdřív hotová část chodníků, která přiléhá ke komunikaci I/57, až následně bude navazovat úsek na silnici druhé třídy II/494.

„Nejprve bude zrekonstruován přechod pod poliklinikou, kde z pruhu pro podélné parkování vozidel vznikne v jednom místě ostrůvek za účelem zúžení hlavní silnice na normami předepsanou šíři 7 metrů," sdělil vedoucí investičního odboru Radek Bařinka. Také další přechody u pošty a na křižovatce pod kinem budou osvětleny a upraveny pro bezpečný pohyb chodců.

Úprav a osvětlení se dočkají také přechody pro chodce   foto MěÚ Valašské Klobouky

Chodníky po celé délce budou vydlážděny novou dlažbu, která bude odpovídat požadavkům na bezbariérovost. „Dlažební kostky, které budou z chodníků odebrány, ponecháme uskladněné pro použití při budoucích opravách místních komunikací. Obruby pak pojdou recyklací, při níž budou rozdrceny a využity jako podsyp při dláždění chodníků," ujistil vedoucí. První chodci by se po kompletním úseku bezbariérové trasy mohli projít už koncem listopadu.

Projekt Bezbariérové město počítá s náklady 6 milionů korun. Díky podpoře Státního fondu dopravní infrastruktury bude dotací pokryto 5 milionů z této částky, zbytek uhradí Město Valašské Klobouky. Druhá etapa bezbariérové trasy v budoucnu propojí důležité budovy na Masarykově náměstí a v jeho bezprostřední blízkosti. 

 

Lenka Zvonková

[wpdevart_facebook_comment order_type="social" title_text="Komentáře" title_text_color="#000000" title_text_font_size="15" title_text_font_famely="Arial" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="7" ]

TIPY NA AKCE

Z PRVNÍ RUKY

INZERCE, NABÍDKY

TOP REKLAMA