Close
reklama
Jižní Valašsko a Vsetínsko

PARTNEŘI WEBU

PRÁVNÍ PORADNA

REKLAMA

TOP LIST OD 1.1.2007

Kloubouky chystají setkání partnerských měst

date_range 14.Kvě, 2014 featured_play_list Aktuality

 

Znáte francouzské město Kaysersberg? A co polský Zelów? Že vám to něco říká? Zcela správně, jsou to partnerská města Valašských Klobouk. Proč o nich mluvíme? Letos v červnu se zástupci všech tří měst setkají ve Valašských Kloboukách. Valašskokloboucká radnice připravuje pro hosty bohatý program, kde nebude chybět prohlídka města, seznámení s naší kulturou, ale také diskuse třeba na téma Evropské unie.

„Mám velkou radost, že můžeme v našem krásném městě přivítat delegaci z Polska a Francie. Město Valašské Klobouky pracuje na projektu ,Setkání partnerských měst´ už delší dobu a letos se nám konečně podařilo získat prostředky na organizaci setkání. Finanční dotace od Evropské komise pokryje všechny náklady na akci," řekl místostarosta Martin Janík.

Valašské Klobouky přivítají vzácné návštěvníky ve středu 25. června a budou je hostit do neděle 29. června. „Tento termín jsme zvolili záměrně, protože se koná Valašské kumštování. Partnerská města tak budou moci představit i své umělce a zároveň se setkat s tvorbou umělců našich," vysvětlil Martin Janík. „Výměnu zkušeností a názorů prostřednictvím setkávání partnerských měst považuji za jeden z nejlepších způsobů. Bourá předsudky, inspiruje a rozšiřuje úhel pohledu všem zúčastněným. Je to užitečná prevence konfliktů a neporozumění mezi národy," doplnil místostarosta.

Delegace z každého města má být přibližně 22členná, složená z občanů města, zástupců volených orgánů, neziskových organizací a pracovníků úřadu. Podmínky projektu doporučují alespoň poloviční účast žen. Za Valašské Klobouky obdrží pozvání k diskusím a workshopům představitelé občanských sdružení, vedení města, zastupitelé a pracovníci města. Mezinárodní večer ve středu 25. června v KD Klobučan však bude otevřen pro širokou veřejnost. Každý, kdo se chce dozvědět něco o Zelówu a Kaysersbergu a například ochutnat jejich tradiční speciality, je srdečně zván.

Hosty čeká v Kloboukách a okolí nabitý program, který bude vyžadovat jejich aktivní účast. „Chceme Francouze a Poláky seznámit s městem, realizovanými i chystanými projekty, lidovou architekturou, školskými a sociálními zařízeními, představíme jim vizi budoucího rozvoje města. V regionu navštívíme Envicentrum ve Vysokém Poli, vyřezávaný betlém v Horní Lidči i přírodu Bílých Karpat. Na oplátku čekáme jejich názory na realizované projekty. Budeme chtít vědět, co se jim líbilo, co ne a v čem vidí potenciál našeho regionu. Nezaujatý pohled z venku bude přidanou hodnotou celého projektu," přiblížil plány hostitelů Martin Janík.

Informace o partnerských městech a podrobný program setkání s pozvánkou pro veřejnost naleznou zájemci v další zprávě o projektu. Administraci celé akce má na starosti projektová manažerka Renata Matochová, e-mail: r.matochova@centrum.cz .

Sandra Novotná Kollerová

[wpdevart_facebook_comment order_type="social" title_text="Komentáře" title_text_color="#000000" title_text_font_size="15" title_text_font_famely="Arial" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="7" ]

TIPY NA AKCE

Z PRVNÍ RUKY

INZERCE, NABÍDKY

TOP REKLAMA