Close
reklama
Jižní Valašsko a Vsetínsko

PARTNEŘI WEBU

PRÁVNÍ PORADNA

REKLAMA

TOP LIST OD 1.1.2007

V kraji přibyly dva protipovodňové objekty

date_range 31.Pro, 2016 featured_play_list Aktuality

 

Na Vysokopolském a Hvozdenském potoce na Zlínsku letos Lesy ČR vybudovaly protipovodňová opatření. Zachytí splaveniny, tedy písek, štěrk či kameny a udrží vodu v krajině i v době sucha. Do obou vodohospodářských staveb podnik investoval 6,3 miliony korun.

Asi 600 metrů severně od centra obce Vysoké Pole letos postavily Lesy ČR na Vysokopolském potoce retenční objekt Klášťov. Budoval se od ledna do listopadu 2016. Stavba zachycuje splaveniny a zlepšuje protipovodňovou ochranu obce, slouží vodním živočichům, ale je také zásobárnou povrchových vod a nahrazuje infiltraci podzemních vod v období sucha. „Díky objektu tak zůstane voda v korytě potoka i v tomto období," uvedl Pavel Pernica z Lesů ČR, vedoucí správy toků, oblast povodí Moravy.

Zemní hráz u Vysokého Pole      foto Lesy ČR 

Bezpečnostní přeliv zemní hráze dlouhé 22 metrů je opevněn dlažbou z lomového kamene. Voda se vypouští přes betonový otevřený požerák. Stavba je projektována při maximálním napuštění na 6,45 tisíc m3 celkového objemu akumulované vody. Plocha objektu činí 3 780 m2 s maximální hloubkou u požeráku 3,34 metry. Biologickou rozmanitost neboli biodiverzitu na Zlínsku zvýší i další tůně budované obcí Vysoké Pole.

Hráze ve Hvozdné      foto Lesy ČR 

Další dílo vyrostlo v obci Hvozdná. Na levobřežním přítoku Hvozdenského potoka byly vybudovány tři příčné objekty. Práce skončily v prosinci. Základem drátokamenných přehrážek vyskládaných z typizovaných drátokošů neboli gabionů je vodostavební železobeton. Břehy pod přehrážkami zpevnila metrová vrstva z lomového kamene. „Pod spadištěm je filtrační vrstva a ve dnu koryta přechodový kamenný zához," dodává Pernica. Stavba stabilizovala koryto potoka, zabraňuje erozi lesní půdy a zachycuje splaveniny, které se dříve dostávaly až do intravilánu obce Hvozdná.  

-tz-

[wpdevart_facebook_comment order_type="social" title_text="Komentáře" title_text_color="#000000" title_text_font_size="15" title_text_font_famely="Arial" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="7" ]

TIPY NA AKCE

Z PRVNÍ RUKY

INZERCE, NABÍDKY

TOP REKLAMA