Close
reklama
Jižní Valašsko a Vsetínsko

PARTNEŘI WEBU

PRÁVNÍ PORADNA

REKLAMA

TOP LIST OD 1.1.2007

Na ledu a sněhu pomáhají terénní sanitky

date_range 24.Led, 2017 featured_play_list Aktuality

 

Zimní počasí posledních týdnů přináší mimo jiné zvýšené nároky na Zdravotnickou záchrannou službu Zlínského kraje (ZZS ZK) při zásazích v obtížném terénu, kdy v některých případech záchranáři musejí využít svoji speciální terénní techniku. V letošním roce tak již několikrát ze strany operačního střediska ZZS ZK zazněl požadavek na vypravení speciálního terénního vozidla na podvozku Land Rover Defender.

Například v úterý 17. ledna zasahovala záchranná služba v lokalitě pod vrcholem Doubrava u obce Loučka, kudy vede v zimě neudržovaná silnice III. třídy. Z obavy o úspěšné dosažení cíle bylo zvoleno vozidlo, které dokáže bezpečně dopravit posádku nejen po zpevněných komunikacích, ale také po polních cestách a v těžkém terénu. V případě nesjízdné komunikace má tak posádka podstatně větší možnosti při výběru náhradní trasy.

Na ledu a sněhu pomáhají terénní sanitky           Foto: ZZS Zlínského kraje

Náhonem na čtyři kola jsou v současné době vybavena všechna sanitní i tzv. rendez-vous vozidla ZZS ZK, proto se nakonec k hůře dostupnému místu často dostane také běžná sanitka. Vozový park krajských záchranářů nyní disponuje pouze dvěma terénními vozy, během letošního roku by k nim však měly přibýt další čtyři sanitky tohoto typu, které mají být pořízeny v rámci veřejné zakázky na dodání celkem třinácti nových sanitních vozidel pro ZZS ZK. Zahájení veřejné zakázky v předpokládané hodnotě téměř 45 milionů korun již schválila Rada Zlínského kraje, který je zřizovatelem ZZS ZK.

„Ve Zlínském kraji máme v současné době vybudováno celkem šestnáct stanovišť Zdravotnické záchranné služby, díky čemuž máme stoprocentně pokryté celé území kraje v dojezdové vzdálenosti do dvaceti minut a tím splňujeme zákonnou povinnost," připomenul hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek, zodpovědný za oblast zdravotnictví.

-tz-

[wpdevart_facebook_comment order_type="social" title_text="Komentáře" title_text_color="#000000" title_text_font_size="15" title_text_font_famely="Arial" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="7" ]

TIPY NA AKCE

Z PRVNÍ RUKY

INZERCE, NABÍDKY

TOP REKLAMA