Close
reklama
Jižní Valašsko a Vsetínsko

PARTNEŘI WEBU

PRÁVNÍ PORADNA

REKLAMA

TOP LIST OD 1.1.2007

Do Noci kostelů se zapojí přes 80 farností

date_range 27.Kvě, 2015 featured_play_list Aktuality

 

Sedmý ročník oblíbené akce Noc kostelů, při níž se nejširší veřejnosti zpřístupňují církevní objekty, a pro návštěvníky je v nich připraven rozmanitý kulturně duchovní program, se uskuteční v pátek 29. května.

Ve Zlínském kraji, který spadá do olomoucké arcidiecéze, se takto otevře přes osmdesát kostelů a modliteben, v celé olomoucké arcidiecézi, do níž kromě okresů Zlínského kraje (Zlín, Vsetín, Kroměříž a Uherské Hradiště) patří ještě okresy Olomouc, Prostějov, Přerov, Svitavy, Šumperk, Vyškov a Hodonín, to bude 213 sakrálních budov. V celé České republice, která sestává ze čtrnácti krajů (včetně Prahy) a z osmi diecézí pak bude zpřístupněno 1 400 kostelů.

Noc kostelů v kostele sv.Vojtěcha ve Slavičíně        foto archív Farnost Slavičín

  Program Noci kostelů 2015 ve Slavičíně  

Noc kostelů se začala v českém prostředí organizovat poté, co si tato iniciativa získala své příznivce nejprve v Rakousku a postupně v dalších evropských zemích. Je pořádána křesťanskými církvemi za podpory veřejného sektoru. Ve Zlínském kraji tradičně převzal záštitu nad akcí hejtman Stanislav Mišák.

Podrobný přehled toho, co mají jednotlivé kostely pro své návštěvníky v pátek 29. května připraveno, je zveřejněn na webu Noci kostelů

Zlínský kraj kromě toho z vlastní iniciativy ve spolupráci s Arcibiskupstvím olomouckým, farnostmi, městy a obcemi od roku 2009 realizuje projekt podobně zaměřený, a sice Otevřené brány, který umožňuje zájemcům v sezóně od května do září vstoupit mimo časy pravidelných bohoslužeb do dvaceti šesti kostelů a prohlédnout si je v doprovodu vyškolených průvodců. Více o projektu Otevřené brány na webu Zlínského kraje v sekci kultura .

Helena Mráčková

[wpdevart_facebook_comment order_type="social" title_text="Komentáře" title_text_color="#000000" title_text_font_size="15" title_text_font_famely="Arial" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="7" ]

TIPY NA AKCE

Z PRVNÍ RUKY

INZERCE, NABÍDKY

TOP REKLAMA