Close
reklama
Jižní Valašsko a Vsetínsko

PARTNEŘI WEBU

PRÁVNÍ PORADNA

REKLAMA

TOP LIST OD 1.1.2007

Kniha popisuje tvrdý a prostý život na pasekách v Bylnici ve 40. letech minulého století

date_range 27.Úno, 2019 featured_play_list Aktuality

Vzpomínky paní Geršlové a pana Lysáčka zachycují dnes již zmizelý svět pasekářského života na Jižním Valašsku. Vzhledem k nedostatku orné půdy v okolí vesnic v hornaté oblasti východní Moravy byli lidé nuceni se uchylovat na svahy kopců, kde si nejdříve zřizovali skromné políčka a později i osamělé usedlosti – paseky. Jednou z oblastí byly i Díly pod Holým vrchem v katastru Bylnice.

 

Zdejší pasekářské usedlosti byly založeny relativně pozdě, až ve druhé polovině 19. století, tedy v období kdy se lidé v jiných oblastech Valašska začali stěhovat z pasek do měst za prací v průmyslu. Zásluhou své vlastní píle zde několik rodin vytvořilo fungující soběstačná hospodářství, která jim poskytovala obživu. Naneštěstí zemědělská kontinuita a citový vztah místních lidí k obdělávané půdě byla zlikvidována nástupem komunismu a následnou likvidací soukromého zemědělství. Paseky byly opuštěny a lidé se kvůli obživě museli postupně přestěhovat do okolních vesniček. Vzpomínky popisují tvrdý a prostý život na pasekách, který ač zanikl nedávno, se zdá v dnešní technické době takřka nepředstavitelný.

 

Knihu vydal spolek Svatá Sidonie a lze ji objednat na emailu spolek@svsidonie.cz  (na ostatních prodejních místech je již vyprodaná).

 

 

Spolek Svatá Sidonie

 

Spolek byl založen v květnu roku 2015 za účelem podpory kulturního a hospodářského rozvoje osady Sidonie. Nejedná se o spolek náboženský, jak by se mohlo zdát z názvu, ale občanský. Svatá Sidonie byl až do 60. let 20. století oficiální název osady a spolek ho přijal za svůj, jelikož se hrdě hlásí k místní historii.

Návštěva komise z projektu Místo, kde žijeme, foto: www.svsidonie.cz

Sidonie se nachází v údolí na moravsko-slovenské hranici a žije v ní přes 260 obyvatel. Spolek tvoří většinou místní obyvatelé (ale nebrání se ani vstupu přespolních), kteří chtějí zvelebovat své bydliště a aktivně se podílet na rozvoji Sidonie.

 

-red-

[wpdevart_facebook_comment order_type="social" title_text="Komentáře" title_text_color="#000000" title_text_font_size="15" title_text_font_famely="Arial" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="7" ]

TIPY NA AKCE

Z PRVNÍ RUKY

INZERCE, NABÍDKY

TOP REKLAMA