Close
reklama
Jižní Valašsko a Vsetínsko

PARTNEŘI WEBU

PRÁVNÍ PORADNA

REKLAMA

TOP LIST OD 1.1.2007

Na svatbu není nikdy pozdě

date_range 27.Říj, 2009 featured_play_list Aktuality
 
 

Láska kvete v každém věku. Na nikoho se okřídlené rčení nehodí lépe než na Ludmilu Martinákovou a Otta Erbana, kteří si dnes řekli novomanželské „ano" v Domově pro seniory v Podlesí u Valašského Meziříčí. Nevěsta se narodila 14. března 1918 ve Starém Městě u Uherského Hradiště, ženich 29. května 1910 ve Vsetíně. Oběma dohromady je nevídaných 190 let!

„Prodával jsem fotografie na Velehradě. Vzala si jich stovku s tím, že mi pomůže je prodat. Zvládla to za dva dny," vzpomíná ženich, který se pohybuje na speciálním vozíku, na jejich první setkání před pětadvaceti lety. „Ačkoli jsem hodně nemocný, věřím, že nám vše dobře dopadne," dodává muž, který si na dámě svého srdce nejvíce váží skromnosti a toho, že pochází z obyčejné chudobné rodiny.

„Povídali jsme si a já mu řekla: Už léta žijeme jako manželé, co kdybychom se vzali? To je nápad, odpověděl," vypráví paní Ludmila čerstvou kapitolu jejich života a vysvětluje, proč neměli svatbu dříve. „Nenapadlo nás to. Dělali jsme výlety i fotografie, na svatbu jsme ani nepomysleli." O svém manželovi mluví jako o milém, rozumném a citlivém člověku. „Navíc nepije a nekouří, a to se mi líbí nejvíce."

Svatební obřad se odehrál ve společenské místnosti domova pro seniory. Došlo při něm i na výměnu snubních prstýnků a první manželský polibek. „Oba snoubenci se na svatbu moc těšili," prozradila sociální pracovnice Hana Zralá. „Veškeré přípravy si řídili sami, my v domově jsme jim jen pomáhali. Přestože obřad začínal hodinu po poledni, oblékat se chtěli už v sedm ráno."
Měřeno věkovým součtem, jsou manželé Erbanovi patrně nejstarším snoubeneckým párem na světě, i když na individuální prvenství nedosáhnou.

„Nejstarší nevěstou byla 102letá Minnie Munroová, jež si 31. května 1991 vzala v Point Clare v Austrálii 83letého Dudleye Reida. Nejstarším známým ženichem byl 103letý Harry Stevens, který si 3. prosince 1984 v domově důchodců Caravilla v americkém státě Wisconsinu vzal za ženu 84letou Thelmu Lucasovou," informuje prezident Agentury Dobrý den Miroslav Marek. Tuzemský primát ale dnešní šťastné novomanžele nemine, neboť v České knize rekordů není žádný srovnatelný pár oficiálně evidován.

Josef Beneš

 

[wpdevart_facebook_comment order_type="social" title_text="Komentáře" title_text_color="#000000" title_text_font_size="15" title_text_font_famely="Arial" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="7" ]

TIPY NA AKCE

Z PRVNÍ RUKY

INZERCE, NABÍDKY

TOP REKLAMA