Close
reklama
Jižní Valašsko a Vsetínsko

PARTNEŘI WEBU

PRÁVNÍ PORADNA

REKLAMA

TOP LIST OD 1.1.2007

Motorkáři jsou na silnici ohroženým druhem

date_range 20.Zář, 2019 featured_play_list Aktuality
arrow_drop_up Ilustrační foto

Každá šestá oběť dopravní nehody u nás v roce 2018 byl motorkář, což z motocyklistů dělá nejohroženější účastníky silničního provozu. Narozdíl od cestujících v automobilech jsou motorkáři chráněni pouze svým oblečením, proto bývají srážky s automobilem často fatální.

 

Přehlédnutí motocyklisty řidičem automobilu je nejčastější příčinou střetů motorky s automobilem. V loňském roce na českých silnicích zemřelo 91 motorkářů, z toho celá třetina vinou řidiče automobilu. „Řidiči často špatně odhadují vzdálenost a rychlost motocyklu, předjíždějí ho s nedostatečným odstupem, nebo ho přehlédnou ve zpětném zrcátku. Při letmém rozhlédnutí na křižovatce pro ně může být jednostopé vozidlo často neviditelné, když se schová do mrtvého úhlu nebo do slepé skvrny. Málo řidičů s ní počítá, přitom platí, že pokud se v daný moment nedíváme na silnici oběma očima, může nám kvůli slepé skvrně část vozovky snadno zmizet, což vede k závažným nehodám,“ říká Lukáš Hutta z Asociace Záchranný kruh.

 

Motorkář, který sedá na svůj stroj a vyráží na silnici, musí mít na paměti, že jeho osud neleží pouze v jeho rukou. „Oproti jízdě za volantem je pro motorkáře mnohem obtížnější sledovat provoz kolem sebe. Zároveň je pro něj výrazně fyzicky náročnější rychle reagovat na různé nečekané události,“ říká Pavel Žíha, vedoucí odboru dopravní policie.

 

Tři z pěti řidičů automobilu před nehodou motorku nevidělo. Řeč čísel je neúprosná. Každý šestý člověk, který na silnicích zemře, seděl při nehodě na motorce. Jedním z nejčastějších důvodů, kvůli kterým dochází ke střetu automobilu a motorky, je viditelnost motorkáře. Z policejních statistik vyplývá, že tři z pěti řidičů automobilu před nárazem jezdce na motocyklu vůbec nevidělo.

 

 

-tz-

[wpdevart_facebook_comment order_type="social" title_text="Komentáře" title_text_color="#000000" title_text_font_size="15" title_text_font_famely="Arial" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="7" ]

TIPY NA AKCE

Z PRVNÍ RUKY

INZERCE, NABÍDKY

TOP REKLAMA