Close
reklama
Jižní Valašsko a Vsetínsko

PARTNEŘI WEBU

PRÁVNÍ PORADNA

REKLAMA

TOP LIST OD 1.1.2007

Ploština otevírá muzeum Jižního Valašska

date_range 26.Úno, 2009 featured_play_list Aktuality
 
 
Pod záštitou 1. místopředsedkyně Senátu Parlamentu České republiky Aleny Gajdůškové bude 2. března 2009 otevřeno Muzeum stavitelství a řemesel Jižního Valašska. Součástí slavnosti bude vernisáž putovní Lidické mezinárodní výstavy dětských kreseb. Účast přislíbili předseda Poslanecké sněmovny ČR Miroslav Vlček, hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák a zástupci památníků Lidice, Ležáky i Javoříčko a Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

„Cílem slavnostního otevření muzea je připomenout široké veřejnosti, jak na Valašsku žili a pracovali naši předkové. Vystavené exponáty jsou autentické kusy nářadí a nástrojů, které do muzea darovali občané Drnovic. Další předměty zapůjčilo Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně," uvedl k významnému aktu starosta obce Tomáš Zicha. Dodal, že expozice zajímavých informací o řemeslech a stavitelství na Valašsku je prezentována formou informačních panelů, které byly zpracovány za pomoci odborníků z Muzea jihovýchodní Moravy. Součástí muzea je i zasedací místnost, která bude současně využívána pro různé akce spojené s chodem Národního kulturního památníku Ploština, který spadá katastrálně pod obec Drnovice.

 
Muzeum bude bezprostředně po zahájení své činnosti hostit unikátní expozici Lidické mezinárodní dětské výtvarné výstavy. Ta je každoročně pořádána k uctění památky zavražděných lidických dětí. „Naší vizí je vytvoření spolupráce památníků Lidice, Ležáky, Javoříčko a Ploština v oblasti prezentace putovních výstav s tematikou historie památných míst. Výstava dětských prací k lidické tragédii je první z nich," komentoval starosta Zicha vernisáž dětských prací. Mezi tvůrci a jejich učiteli je výstava dobře známa nejen u nás, ale i v zahraničí. Každoročně se jí účastní děti z několika desítek zemí celého světa.

V návaznosti na otevření muzea bude podepsáno téhož dne v Olomouci Memorandum o vzájemné spolupráci mezi Obecním úřadem Drnovice, zastupujícím Mikroregion Ploština, Obecním úřadem Lidice, Obecním úřadem Luká, spravujícím památník Javoříčko, Obecním úřadem Miřetice a Památníkem Lidice, spravujícím NKP Ležáky.

Podepsáním memoranda se všichni zavazují k tomu, že budou budovat přímé kontakty mezi jednotlivými subjekty memoranda a vzájemnou spoluprácí ve vzdělávací, výstavní, badatelské i kulturní oblasti budou podporovat naplnění odkazu památných míst České republiky. Uvedená místa a jejich obyvatele postihly během druhé světové války tragické osudy poznamenané nacistickou zlovůlí. Proto se zúčastněné strany dohodly na spolupráci, která přispěje k uchování vzpomínky na tyto tragické události a posílí povědomí o novodobé historii národa především mezi mladou generací.

 
Stručný program slavnostního otevření Muzea řemesel a stavitelství Jižního Valašska v obci Drnovice a otevření Lidické mezinárodní výstavy dětských kreseb.

10.00 – 10.30 Příjezd hostů
10.30 – 10.40 Přivítání hostů starostou obce Drnovice
10.40 – 10.50 Slavnostní otevření budovy Muzea
10.50 – 11.00 Kulturní vystoupení žáků Základní umělecké školy Val.Klobouky
11.00 – 11.30 Projevy hostů; představení stálé expozice a putovní výstavy
11.30 – 12.00 Slavnostní přípitek a prohlídka expozic
12.00 – 13.30 Oběd
13.30 Ukončení slavnostního otevření muzea

Bližší informace: Tel. / Fax: 577 350 870
Email: obec.drnovice@seznam.cz

 
 
Tisková zpráva Obec Drnovice
 
 
 

[wpdevart_facebook_comment order_type="social" title_text="Komentáře" title_text_color="#000000" title_text_font_size="15" title_text_font_famely="Arial" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="7" ]

TIPY NA AKCE

Z PRVNÍ RUKY

INZERCE, NABÍDKY

TOP REKLAMA