Close
reklama
Jižní Valašsko a Vsetínsko

PARTNEŘI WEBU

PRÁVNÍ PORADNA

REKLAMA

TOP LIST OD 1.1.2007

Na opravu koupaliště si Vizovice půjčí 21 milionů korun

date_range 26.Úno, 2020 featured_play_list Aktuality
arrow_drop_up Ilustrační foto

Město Vizovice začne letos na podzim opravovat areál dlouhodobě uzavřeného a zchátralého koupaliště. Na investici, která se zatím odhaduje na zhruba 25 miliónů korun, si město vezme bankovní úvěr. Částku 21 milionů korun si půjčí od peněžního ústavu, který podal nejvýhodnější nabídku a vyhrál veřejnou soutěž.

 

„Splácet začneme až v lednu příštího roku. Při velmi výhodné úrokové sazbě 1,62% p.a. na úrocích město zaplatí celkem 2,435 milionu korun. Celková částka, kterou bude muset radnice během patnácti let uhradit, tak bude činit 23,435 milionu korun,“ přiblížila starostka Vizovic Silvie Dolanská.

Zchátralé koupaliště ve Vizovicích

Oprava areálu koupaliště je pro město velmi nákladná. Proto stále hledá možnosti, jak tuto významnou investici zafinancovat ještě z jiných zdrojů. Zastupitel Roman Persun našel dotační program Ministerstva pro místní rozvoj ČR, do kterého radnice zpracuje a pošle žádost o dotaci na obnovu koupaliště. „Jde o dotaci z podpory a rozvoje regionů určenou na regeneraci brownfieldů. Konkrétně to jsou například místní veřejná sportoviště, tedy i koupaliště,“ popsala starostka. Žádost o dotaci radnice musí podat do 20. května 2020. Jestli byla úspěšná, se vedení města dozví pravděpodobně až o několik měsíců později.

Půdorys návrhu

Vizovické koupaliště bylo lidem k dispozici naposledy v létě 2007, kdy skončila hygienická výjimka. Pokud půjde vše podle plánu, tak areál, který bude mít plaveckou i relaxační část, včetně moderních vodních prvků pro nejmenší děti, by se mohl veřejnosti otevřít na začátku letní sezony 2021.

 

Zastupitelé Vizovic schválili rozpočet

 

S výdaji ve výši zhruba 150,78 milionu korun a příjmy přibližně 121,16 milionu korun počítá rozpočet města na letošní rok, který na svém zasedání schválili vizovičtí zastupitelé. Na vzniklý schodek radnice použije jednak peníze z přebytků hospodaření z minulých let a také dlouhodobý bankovní úvěr, který si město vezme na rekonstrukci zchátralého areálu místního koupaliště.

 

„Největší objem peněz, a to 28,3 milionu korun, půjde do oprav stávajících či budování nových sportovišť, hřišť a rekreačních areálů, kde patří i již zmíněné koupaliště, ve městě. Dalších 10,1 milionu korun počítáme na výdaje na rekonstrukci, modernizaci či větší opravy místních komunikací, chodníků, parkovišť a ostatních zpevněných ploch. Výrazně, a to 4,88 milionu korun, hodláme investovat i do stavebních úprav budov a okolního zázemí využívaného místní základní školou. Dva miliony investujeme do elektroinstalace v dolní budově mateřské školy,“ uvedla starostka Vizovic Silvie Dolanská.

 

Za zmínku určitě stojí i například částka 3,5 milionu korun vyčleněná na rekonstrukci a modernizaci bytového a nebytového fondu města, výdaje související s budováním a většími opravami vodovodů a kanalizací ve městě budou činit 1,6 milionu korun.

 

Záporný rozdíl mezi příjmy a výdaji ve výši zhruba 29,6 milionu korun a splátky dlouhodobých bankovních úvěrů ve výši 1,749 milionu korun radnice pokryje z finančních přebytků minulých let a z nově přijatého dlouhodobého bankovního úvěru ve výši 21 milionů korun. Ten zastupitelé rovněž schválili na svém posledním zasedání. Dle propočtů by tak rezerva ze zůstatků na účtu města měla činit 6,799 milionu korun; ta bude zachována pro další, v rozpočtu zatím neplánované, výdaje.

 

-tz-

[wpdevart_facebook_comment order_type="social" title_text="Komentáře" title_text_color="#000000" title_text_font_size="15" title_text_font_famely="Arial" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="7" ]

TIPY NA AKCE

Z PRVNÍ RUKY

INZERCE, NABÍDKY

TOP REKLAMA