Meziříčský Gulášfest otevřel své brány
Guláše navařené, pivní sudy naražené, stánky připravené. Teď už jen stačí počkat na první návštěvníky.
Zahájení festivalu již v dopoledních hodinách využívají každoročně početné skupinky lidí, které si zde přijdou na oběd. Pokud vydrží počasí, dá se předpokládat, že lidé začnou areál zaplňovat kolem třetí hodiny. „Ze zkušeností víme, že nejvíce lidí se na tomto prostoru bude pohybovat večer, hlavně tedy v pátek a sobotu," prozradil dramaturg festivalu Roman Štěrba a dodal: „Areál opouští poslední příznivci Gulášfestu vždy až v brzkých ranních hodinách. Pak nám zbývá jen pár hodin na to, abychom celou plochu uklidili a přichystali na další den." |
|
foto MěÚ Valašské Meziříčí |
Do této chvíle bylo na přípravu gulášů zpracováno na dvě a půl tuny masa, přes dvanáct metráků cibule a desítky kilogramů koření. „Tohle množství nám však, podle předpokladů, vydrží maximálně do pátečních podvečerních hodin," prozrazuje šéfkuchař festivalu Petr Zahradníček. Z toho důvodu se ve středečních nočních hodinách přemístili kuchaři do polní kuchyně, kde bude příprava dalších porcí gulášů pokračovat. Do třídenní provizorní kuchyně byl přistaven také chladírenský vůz, ze kterého si budou moci kuchaři doplňovat rychle ubývající zásoby. Zajištěny jsou samozřejmě také dodávky dalších pivních sudů pro případ, že by zlatavý mok pochyběl.
Poslední ročník navštívilo na 20 tisíc nadšenců dobrého jídla, pití a muziky. Prodáno bylo na 14 tisíc porcí gulášů, čímž bylo výrazným způsobem přispěno na dobročinné účely ve Valašském Meziříčí. Stejná možnost se lidem naskýtá také letos, kdy připadnou celé 3 koruny z každého prodaného guláše jedné z místních organizací. Vendula Šmídová |