Close
reklama
Jižní Valašsko a Vsetínsko

PARTNEŘI WEBU

PRÁVNÍ PORADNA

REKLAMA

TOP LIST OD 1.1.2007

Vsetíňanka zazářila na pražské módní show

date_range 03.Říj, 2010 featured_play_list Aktuality
 
 
Historicky první vítězství v soutěži mladých návrhářských talentů české a slovenské módní scény New Fresh Style Award, která se uskutečnila jako součást prvního Prague Fashion Weekend, putuje do Vsetína. Hvězdou této soutěže se totiž stala čtyřiadvacetiletá Markéta Martišková, jejíž kolekci nazvanou Přetvářka vyhodnotila jako nejlepší odborná porota v čele se slavnou návrhářkou Liběnou Rochovou.
 

foto archiv návrhářky

 
Markéta Martišková navštěvovala ve Vsetíně základní školu na Ohradě, po jejímž ukončení její kroky zamířily na Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti a dále na Vysokou školu výtvarných umění v Bratislavě. Právě kolekce Přetvářka, se kterou excelovala v Praze, byla její absolventskou prací.

Markétina kolekce uchvátila v Praze všechny účastníky této velkolepé módní show. Její modely vynikaly hravostí a vtipem, ale i hloubkou myšlenky, přičemž jednoduché linie střihů ozvláštňovalo odvážné moderní výtvarné pojetí i sebevědomá hra s materiály. Prezentované modely doplnily rovněž zajímavé bubliny jako pokrývky hlavy, které vytvořil další Valach, a to ratibořský designer Libor Sošťák ml. Mladá návrhářka podle odborníků mistrně využila momentu překvapení a svými barevnými výtvory navázala na tradici nebojácných tvůrců z 60. letech minulého století. „Kolekce se jmenuje Přetvářka a je to analýza člověka. Nejdřív jsem psychologicky rozebírala sebe sama a potom obecně lidi," řekla o svých výtvorech vítězka, jejíž modely na molu mimo jiné předváděla i Miss České republiky 2007 Kateřina Sokolová.

Jak dlouho jste na této kolekci pracovala?
„Pokud to vezmu úplně od začátku, tak asi tři čtvrtě roku."

Proč jste zvolila vcelku netradiční materiály jakými jsou plasty?
„Já k nim celkem inklinuji, mám oblíbená 60. léta, takže mě to tak podvědomě drželo. Takže když jsem v obchodě viděla tyto barevné plasty, věděla jsem, že s nimi musím pracovat a vyzkoušet si je."

Navrhujete modely jen pro přehlídky, nebo máte i své zákazníky?
„Nemám žádnou stálou klientelu, která za mnou chodí. Dělám bláznivou a odvážnou módu a tady se moc lidí neodvažuje ji nosit. Proto bych se ráda zaměřila více do zahraničí, kde mají lidi větší odvahu a nebojí se."

Máte za sebou studium na vysoké škole, kam povedou vaše další kroky?
„Právě jste mě zastihnul při stěhování do Belgie. Za pár dní začínám studovat v Antverpách na Royal Academy. Pak se uvidí, co bude dál."

Jiří Žůrek

 
 

[wpdevart_facebook_comment order_type="social" title_text="Komentáře" title_text_color="#000000" title_text_font_size="15" title_text_font_famely="Arial" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="7" ]

TIPY NA AKCE

Z PRVNÍ RUKY

INZERCE, NABÍDKY

TOP REKLAMA