

Zelí na jarmekovou kyselici už je naložené

Valašský mikulášský jarmek by se snad už ani nemohl obejít bez oblíbené místní speciality, kterou je tradiční valašská kyselice. A nejinak tomu bude i na letošním jarmeku, který se ve Valašských Kloboukách uskuteční o víkendu od 3. do 5. prosince. Organizátoři už podle starého lidového receptu naložili do dřevěné bečky 380 kilogramů bílého zelí, které je pro polévku nezbytnou ingrediencí. Z kyselého zelí se pak navaří na 3600 porcí kyselice, na nichž si pochutnají jak účinkující, tak i návštěvníci.
„Zelí jsme nakládali podle receptu našich babiček, který říká, že do správného kysaného zelí patří sůl, kmín, cibule, kopr, vinný list, česnek, chlebové kůrky, trocha cukru a vinná jablíčka. Ta potom na jarmeku obzvlášť přijdou k chuti u jehněčích steaků," uvedla Věra Janíková, která se stará o zajištění občerstvení pro účinkující a částečně i návštěvníky jarmeku. „Zelí ručně nakrouhaly rodiny Valčíkova a Tvarůžkova ve Valašských Kloboukách, jak je tomu zvykem už řadu let. Poté bylo v pytlích převezeno na Kosenku, kde se nejprve šlapalo ve velké vaně a potom bylo natlačeno do dřevěné bečky," doplnila postup. Nyní bude pochoutka pod pečlivým dozorem, aby její kvašení probíhalo, jak má. |
![]() |
Příprava zelí na jarmekovou kyselici (foto archiv pořadatelů) |
Na přípravě letošního zelí pro jarmekovou kyselici se podílel třináctičlenný tým dobrovolníků, který během několika hodin zpracoval celkem 380 kilogramů zelí. „Letos jsme naložili asi o dvacet kilo víc než loni. Když se to podaří, rádi bychom navařili i více kyselice, aby se dostalo i na ty, kteří přicházejí na jarmek po poledni a tou dobou už často nemají příležitost tuto valašskou specialitu ochutnat," vyjádřila snahu pořadatelů Věra Janíková. |
Lenka Zvonková |

TOP REKLAMA










