Close
reklama
Jižní Valašsko a Vsetínsko

PARTNEŘI WEBU

PRÁVNÍ PORADNA

REKLAMA

TOP LIST OD 1.1.2007

Rozvod a společné jmění manželů – otázky a odpovědi

date_range 25.Led, 2021 featured_play_list Aktuality, PR ČLÁNEK

Rozvod a vypořádání společného jmění manželů jsou možné buď sporným, nebo nesporným způsobem. Jaké jsou nejčastější otázky k tomuto právnímu jednání?

 

Jaké jsou možnosti u rozvodu manželství a vypořádání SJM?

 

Obecně jsou možné dvě varianty rozvodu a vypořádání společného jmění manželů (SJM). Sporná a nesporná dohodou. Nesporná dohodou je méně náročná časově, finančně i z hlediska stresu spojeného s touto zásadní životní etapou. U sporné varianty není vyžadován souhlas druhého z manželů. U nesporné varianty se oba manželé musí dohodnout.

 

Na čem se musí dohodnout manželé u rozvodu dohodou?

 

Manželé se musí u nesporného rozvodu a vypořádání SJM dohodnout na rozvodu samotném, dále na svěření a příp. styku ohledně nezletilých dětí včetně otázky výživného, a v neposlední řadě na vypořádání majetku spadajícího do SJM včetně otázky budoucího bydlení.

 

Jaké se stanovuje výživné?

 

K tomu odkazujeme blíže na článek na webu naší AK ohledně otázky výživného a jeho výše, který obsahuje také doporučující tabulku výše výživného.

 

Jak se máme vypořádat ohledně společného majetku?

 

V případě nejistoty ohledně této otázky je rozhodně vhodné toto probrat s ohledem na specifika toho kterého případu s advokátní kanceláří. Každopádně i s ohledem na vzájemné rodinné vztahy, které zj. v případech společných nezletilých dětí trvají v jisté míře i nadále po rozvodu manželství, je vhodné přistupovat k dané otázce kompromisním a rozumným způsobem. Ne nadarmo se říká, že kompromisní dohoda je mnohdy lepší, než nejistý rozsudek v nedohlednu.

 

V čem se dělají často chyby, pokud jde o SJM?

 

Za právně jedny z nejhorších prohlášení rozvádějících se manželů lze považovat prohlášení typu „jsme na všem ústně dohodnuti“ anebo „žádný majetek v SJM nemáme“, takže žádná právní dohoda „není“ potřeba. Ústní dohoda v tomto směru nezaručuje po právní stránce prakticky nic a majetkem v SJM může být např. i účet nebo auto napsané samozřejmě v rámci evidence i jen na jednoho z manželů, což si řada rozvádějících se manželů často vůbec neuvědomuje.

 

Kolik stojí rozvod?

 

Poplatek soudu za zahájení řízení o rozvod stojí 2.000,- Kč. V případě nemovitostí v SJM, které se po rozvodu mají vypořádávat, je nutno počítat s poplatkem katastru, který činí opět 2.000,- Kč. V případě nesporného rozvodu otázka právního řešení, pokud jde o nezbytné dokumenty, není nikterak drahá (řádově několik tisíc Kč), zatímco u sporných rozvodů se náklady sporu běžně počítají v desítkách tisíc. U nesporného rozvodu nicméně je třeba samozřejmě dohoda ohledně všeho shora uvedeného, což v případě ne všech rozvádějících se manželů je možné a reálné s ohledem na vzájemné narušení dosavadních vztahů.

 

PRÁVNÍ SLUŽBY ONLINE

 

Naše kancelář poskytuje právní služby osobně v kancelářích ve Slavičíně, Valašských Kloboukách a Brumově-Bylnici, ale fungujeme již řadu let i online prostřednictvím webu www.advokat-zlinsko.cz. Klient kontaktuje naši kancelář e-mailem, přes kontaktní formulář na webu, příp. telefonicky, zeptá se – zcela nezávazně, na postup, doporučení, podmínky a cenovou nabídku, kterou si pak může v klidu doma zvážit. Pokud se klientovi nabídka líbí, může ji využít a vše může proběhnout z pohodlí domova. K probrání jakékoliv souvislosti nebo dotazu slouží jak mailová, tak telefonická konzultace, která je samozřejmou součástí služby. Klient pak obdrží e-mailem hotové dokumenty, stačí vytisknout, podepsat a dále postupovat dle podrobných instrukcí, které obdrží spolu s těmito dokumenty.

 

JUDr. Petr Hradil
AK Mgr. Zdeňka Rumplíka, advokáta
www.advokat-zlinsko.cz

[wpdevart_facebook_comment order_type="social" title_text="Komentáře" title_text_color="#000000" title_text_font_size="15" title_text_font_famely="Arial" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="7" ]

TIPY NA AKCE

Z PRVNÍ RUKY

INZERCE, NABÍDKY

TOP REKLAMA