Close
reklama
Jižní Valašsko a Vsetínsko

PARTNEŘI WEBU

PRÁVNÍ PORADNA

REKLAMA

TOP LIST OD 1.1.2007

Klobucké školní kuchařky se na celostátní soutěži v Praze umístily čtvrté

date_range 11.Zář, 2019 featured_play_list Aktuality
arrow_drop_up Renata Kozáková (vlevo) a Kateřina Slabíková

Snad každý má z dětství nějakou negativní vzpomínku na školní jídelnu. Ne všechna tehdejší jídla byla špatná, ale často se jednalo o monotónní jídelníček a pak také direktivní nařizování dojídání porcí. Dnes je již školní stravování zcela o něčem jiném. Obědy jsou pestré, mají výtečnou chuť a jsou kvalitní i energeticky vyvážené. Už podruhé se kuchaři a kuchařky z celé České republiky utkali v soutěži o nejlepší oběd ve společném stravování, kterou pořádala Asociace kuchařů a cukrářů v Makro studiu v Praze 6.

 

Smyslem tohoto klání bylo ukázat, že kuchařky a kuchaři ve školních jídelnách mají co nabídnout a práce pro ně není jen každodenní rutinou, ale může být i zajímavá a kreativní. V letošním kole bylo rekordně přihlášeno 160 škol s obědovým menu na téma krůtí maso. Každý účastník soutěže musel nejprve projít úvodním kolem, kdy poslal fotografie svého menu s popisem přípravy. Klasické knedlíky nahradil bulgur nebo kuskus. Recepty obsahovaly i méně obvyklé suroviny, jako je rukolový olej, špalda, polenta, kroupy. Do finálového klání postoupilo 10 nejlepších škol.

 

Přihlášená menu musela splnit přísné nutriční nároky a být součástí pravidelného jídelního lístku jídelny. Kuchaři přitom nesměli přesáhnout normou stanovený limit na náklady jedné porce třicet pět korun.

Soutěžní oběd jídelny ZŠ Valašské Klobouky

Do finále soutěže se dostala také školní jídelna ZŠ Valašské Klobouky. Soutěžní tým, který reprezentoval základní školu tvořily Kateřina Slabíková a Renata Kozáková. V celostátní soutěži si vyvařily nádherné čtvrté místo. Hlavní chod byl krůtí závitek s cizrnovo – rajčatovou nádivkou, polentové hranolky s parmazánem a listový salát s cuketou a mrkví. Na přípravu, vaření a servírování 15 porcí měla každá škola 2 hodiny. V letošním roce bylo poprvé oceněno čtvrté místo, a to týmu ZŠ Valašské Klobouky díky těsnému bodovému rozdílu, který byl jen jeden bod.

 

Finálové pokrmy hodnotila odborná komise složená mimo jiné ze zástupců ministerstva školství a zdravotnictví, Asociace kuchařů a cukrářů ČR, žáci škol. Nechyběl ani čestný porotce z řad celebrit, herečka a vynikající kuchařka Markéta Hrubešová. Na otázku, zda si umí představit být kuchařkou ve školní jídelně, odpověděla: „Každé povolání, které děláme s láskou, přináší radost. Kuchařina je celkově velmi náročná. A vůbec bych nedělala rozdíl mezi touto prací v restauraci a ve školních jídelnách. Ta je navíc opravdu s přesahem na celý život.”

 

Do hodnotící komise soutěže zasedl i známý šéfkuchař a prezident Asociace kuchařů a cukrářů Miroslav Kubec. Jako šéfkuchař pražského hotelu Internacionalista vnesl do poroty pohled skutečně vysoké gastronomie.

 

 

„Své kolegyni Renatě Kozákové chci poděkovat za skvělou spolupráci a pravé soutěžní nasazení. Vařit v cizím prostředí, před několika desítkami lidmi, kteří se na vás za prosklenými okny dívají, fotí a kamerují potřebuje pořádnou dávku odvahy a pevné nervy. Tento ročník byl mimořádně náročný a čtvrté místo má pro nás cenu zlata. Zde získané zkušenosti nás motivují do další práce,“ hodnotí uplynulé okamžiky Kateřina Slabíková. O tom, že jídelna na klobucké základce dosahuje vysoké úrovně, svědčí i  získaný certifikát v projektu Zdravá školní jídelna. „Jsem velmi ráda, že se nám daří pokračovat v moderním a zdravém stravování, neusnuli jsme na vavřínech a pokračujeme v nastoleném trendu,“ netajila svou radost.

 

Snahu a úspěchu kuchařek oceňuje i metodička školního stravování krajského úřadu Zlín Iva Křížková:  ,,Kloboucká škola byla jedinou školou, která reprezentovala Zlínský kraj a vnímáme tento úspěch jako příjemný signál pro nadcházející školní rok. Díky soutěži o nejlepší školní oběd se snažíme ukázat, že školní jídelny dnes umí uvařit dobře a že se snaží pro děti udělat to nejlepší. Je to prezentace nejenom školy, ale i školního stravování.“

 

-red-

[wpdevart_facebook_comment order_type="social" title_text="Komentáře" title_text_color="#000000" title_text_font_size="15" title_text_font_famely="Arial" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="7" ]

TIPY NA AKCE

Z PRVNÍ RUKY

INZERCE, NABÍDKY

TOP REKLAMA

PRAKTICKÉ INFORMACE

inpocasi