Close
reklama
Jižní Valašsko a Vsetínsko

PARTNEŘI WEBU

PRÁVNÍ PORADNA

REKLAMA

TOP LIST OD 1.1.2007

1000 testů na koronavirus: 500 odebrali přímo ve valašských domácnostech

date_range 21.Kvě, 2020 featured_play_list Aktuality
arrow_drop_up Bezmála pět set odběrů v terénu realizovaly sestry Vsetínské nemocnice

Bezmála pět set odběrů v terénu (přímo v domácnostech), dalších pět stovek u pacientů na odděleních. Taková je bilance testů na koronavirus, které realizovaly sestry Vsetínské nemocnice v minulých dvou měsících. Činnost výjezdového týmu byla minulý víkend ukončena, testování se bude nadále v nemocnici provádět pouze (na základě rozhodnutí ošetřujícího lékaře) u hospitalizovaných a ambulantních pacientů, kteří vykazují konkrétní příznaky nemoci.

 

SESTRY V PRVNÍ LINII

 

Odběry v domácnostech (u pacientů s podezřením na koronavirovou nákazu) zahájily sestry Vsetínské nemocnice v neděli 8. března. „V některých nemocnicích byla zřízena stacionární odběrová místa – vyšetřovací stany nebo buňky, v našem okrese vznikl mobilní odběrový tým. Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje poskytla speciální sanitku s řidičem, Vsetínská nemocnice do týmu doplnila sestru, vlastně jsme byli prodlouženou rukou hygienické stanice,“ vysvětlila ředitelka Vsetínské nemocnice Ing. Věra Prousková.

Zdravotní sestry byly prodlouženou rukou hygienické stanice, foto: Vsetínská nemocnice

Sestry, které pracovaly v první linii, otestovaly v terénu 465 pacientů. Vzhledem k počtu onemocnění v našem regionu tak lze konstatovat, že pravděpodobně byly v kontaktu s téměř všemi pozitivními pacienty vsetínského okresu. „Zejména v prvních týdnech bylo požadavků na provedení odběrů tolik, že mnohdy byly na cestě celou dvanáctihodinovou směnu a do nemocnice se vracely pouze k doplnění zásob. Je obdivuhodné, jak se sestry, které standardně pracují třeba v ambulanci či u lůžka, dokázaly ze dne na den přizpůsobit epidemiologickým i pracovním požadavkům a podmínkám, zvládnout tuto situaci s profesionalitou, empatií a grácií,“ pokračovala ředitelka nemocnice.  Zároveň připomenula, že díky rozdělení kompetencí v péči o pacienty s COVID-19 mezi nemocnicemi Zlínského kraje nebyl ve Vsetínské nemocnici hospitalizován, a to ani dočasně, žádný pozitivní pacient. „Hodnotím, tuto spolupráci velmi dobře, protože přinesla nejen kvalitní péči o všechny nemocné z kraje, ale také významné úspory ochranných pomůcek, kterých byl zpočátku velký nedostatek,“ komentovala Ing. Prousková.

 

NEJSTARŠÍMU PACIENTOVI BYLO 94 LET

 

Výjezdy pokrývaly celý vsetínský okres, sestry prováděly odběry nejen na Vsetínsku, ale také Meziříčsku, Rožnovsku a Valašskokloboucku, několikrát vypomáhaly i ve Zlíně. Odebrané vzorky se pak dvakrát denně odvážely k vyšetření do specializované laboratoře, protože Vsetínská nemocnice není na tuto vyšetřovací metodu akreditovaná. I přesto však výsledky byly k dispozici poměrně rychle. „Do sanitky jsme si brali veškerý potřebný odběrový materiál, za dobu trvání se několikrát změnil způsob provádění odběrů,“ vysvětlil náměstek pro ošetřovatelskou péči Mgr. Pavel Šupka s tím, že spektrum pacientů bylo věkově velmi rozdílné. Nejstarší měl 94 let, nejmladší byl chlapeček s datem narození 2020.

Celodenní pobyt v ochranném obleku není nic příjemného, foto: Vsetínská nemocnice

DVACET DVA SESTER VE VÝJEZDOVÉM TÝMU

 

„Dvanáctihodinové výjezdové služby byly zpočátku náročné, už jen celodenní pobyt v ochranném obleku, v respirátoru, se štítem, to není nic příjemného. Ale lidé byli většinou vstřícní a spolupracující, občas nám nabízeli i kávu či něco dobrého na zub, což jsme pochopitelně museli odmítat,“ nastínila vrchní sestra ORL Mgr. Andrea Adámková, která absolvovala bezmála deset služeb. Nechyběly ani dramatičtější situace, jednou u odběru asistovala městská policie, k dalšímu museli přivolat překladatele z mongolštiny. Několikrát se museli vypořádat i s přítomností nejrůznějších domácích mazlíčků. „Jednou nás pes nechtěl pustit do domu a nevypadal moc kamarádsky. Situaci ale zachránil řidič sanitky a nějak jsme to společně zvládli,“ dodala s úsměvem Andrea Adámková. „Do výjezdového týmu bylo zařazeno celkem dvacet dva sester Vsetínské nemocnice, které pochopitelně chyběly v provozu nemocnice, nicméně i toto jsme zvládli. Všem sestrám patří za jejich pracovní nasazení velké poděkování,“ uzavřel Mgr. Šupka.

 

-tz-

[wpdevart_facebook_comment order_type="social" title_text="Komentáře" title_text_color="#000000" title_text_font_size="15" title_text_font_famely="Arial" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="7" ]

TIPY NA AKCE

Z PRVNÍ RUKY

INZERCE, NABÍDKY

TOP REKLAMA