Close
reklama
Jižní Valašsko a Vsetínsko

PARTNEŘI WEBU

PRÁVNÍ PORADNA

REKLAMA

TOP LIST OD 1.1.2007

Cukrářky zamířily na mistrovství světa

date_range 18.Lis, 2010 featured_play_list Aktuality
 
 
Dívčí snění – to je název jedinečné kompozice z medového perníkového těsta, se kterou dnes studentky Střední odborné školy Josefa Sousedíka Marie Kolínková a Markéta Václavíková pod vedením své dlouholeté učitelky Jaroslavy Londové zamířily do Lucemburska na letošní ročník světové soutěže Culinary World Cup. Svůj neobyčejný talent pro jemnou a velmi přesnou práci chtějí zúročit v kategorii umělecké cukrařiny.

Na tuto prestižní soutěž, která se koná jednou za čtyři roky a míří na ni zástupci z pěti desítek zemí, se přitom dívky nominovaly díky několika prvenstvím na mezinárodním mistrovství republiky kuchařů a cukrářů Gastro Hradec. Přípravě se proto poctivě věnovaly několik měsíců. „Kompozici, která představuje doplňky mladé slečny snící o štěstí, jsem promýšlela celé letní prázdniny a hned v září začala maratonská práce na výrobě. Ta skončila prakticky před několika dny," netají se Jaroslava Londová, která se výchově mladých cukrářů věnuje třicet let.

 

Foto: Marie Kolínková při instalaci kompozice

 
Vyrobit a nazdobit bylo totiž třeba pět výrobků – jemný slunečník, klobouk, košík s doplňky, vějíř a obraz dívky v zrcadle a ne vždy se všechny povedly napoprvé. Postupně tak spotřebovaly třicet kilogramů perníkového těsta. „Perník jsme svačily dva měsíce," říká s úsměvem Markéta Václavíková, která se věnovala zejména tvorbě šablon a pečení výrobků. Dva měsíce pak trvalo zdobení upečených dílů a jejich kompletování. „Nejsložitější byl deštník. Bylo tam hodně jemné práce s mřížkou," prozradila Marie Kolínková, jejíž ruka zdobila převážnou část výrobků.

Culinary World Cup začíná v Lucembursku v sobotu 20. listopadu. Soutěžit se zde bude až do středy 24. listopadu. Vsetínské cukrářky by však již v neděli měly vědět, zda se svou kompozicí uspěly. Pokud se vrátí domů bez ní, bude to pro ně pochvala největší. Nejexkluzivnější výrobky totiž zůstávají součástí stálé expozice soutěže.

Umění vsetínských cukrářek se již brzy bude moci naučit i veřejnost. Jaroslava Londová totiž chystá na 30. listopadu a 1. prosince dvoudenní kurz zdobení perníčků. Na něm se zájemci dozví i tajemství jedinečné polevy, která se neroztéká a je podmínkou pro vytváření ohromujících perníkových vzorů. Přihlašovat se můžete až do 29. Listopadu, a to na e-mailové adresy l.jaroslava@seznam.cz  nebo vladka.pol@seznam.cz .

Eva Stejskalová

 
 

[wpdevart_facebook_comment order_type="social" title_text="Komentáře" title_text_color="#000000" title_text_font_size="15" title_text_font_famely="Arial" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="7" ]

TIPY NA AKCE

Z PRVNÍ RUKY

INZERCE, NABÍDKY

TOP REKLAMA