Close
reklama
Jižní Valašsko a Vsetínsko

PARTNEŘI WEBU

PRÁVNÍ PORADNA

REKLAMA

TOP LIST OD 1.1.2007

Degustační večer s názvem První republika

date_range 18.Srp, 2018 featured_play_list Aktuality

 

Jak se v našich zemích stolovalo za první republiky? Co se servírovalo v luxusních pražských podnicích, ale také běžných domácnostech, mimo jiné i na Valašsku? A jak se dají tehdy obvykle používané suroviny moderně ztvárnit v dnešní kuchyni?

To vše přiblíží degustační večer s názvem První republika, který se uskuteční v pátek 5. října ve Velkých Karlovicích. Kuchaři tamního Spa hotelu Lanterna speciální degustační menu připravují na počest 100. výročí vzniku Československa. Hostům ho nabídnou vpředvečer tradičního Karlovského gastrofestivalu, jehož hlavní program se zde koná o víkendu 6. a 7. října.

 Jehněčí hřebínky, restované hříbky, pohankové noky            foto: archiv Spa hotelu Lanterna

Přípravě večera předcházelo studium historických materiálů. Sestavení menu o sedmi chodech se ujal gastronomický odborník, pedagog Slezské univerzity v Opavě Alexandr Burda. Ten bude zároveň večerem provázet a hostům prozradí různé gastro zajímavosti tehdejší doby.

„O období první republiky máme dnes tendenci hovořit jako o starých zlatých časech. Hosté během večera ovšem zažijí nejen atmosféru restaurace pro dobrou společnost, ve kterých vysedávali nositelé zvučných jmen jako Oldřich Nový či Vlasta Burian, ale stolování našich předků představíme z více stran. Například i z té, kdy naše babičky musely svou vynalézavostí nahradit nedostatkové nebo drahé suroviny v krizových nebo poválečných obdobích. Hostům ukážeme, že i chudá jídla mohou v podání dnešních kuchařů chutnat excelentně. Zajímavým úhlem pohledu je také soužití hned několika národností na našem území, hosté tedy ochutnají i jídla Zakarpatské Ukrajiny a Slovenska a v menu nesmí chybět ani prvky kuchyní německých nebo židovských obyvatel našeho území," nastínil jednotlivé chody degustačního menu Alexandr Burda.

Stylově v duchu výročí budou sommeliéři k menu servírovat vína z vinařství, jejichž názvy odkazují na významné prvorepublikové jmenovce Masaryka a Beneše. Symbolická bude také cena menu – 1918 korun. Jednotlivé pokrmy připraví tým šéfkuchaře Josefa Tydlačky.

 Jehněčí hřebínky, restované hříbky, pohankové noky            foto: archiv Spa hotelu Lanterna

Hotel podobné tématické akce pořádá pravidelně, jedním z nejznámějších počinů byly loňské Oscarové degustační večery inspirované pokrmy z filmů režiséra Jiřího Menzela i s jeho osobní účastí. Při Karlovském gastrofestivalu Spa hotel Lanterna pravidelně hostí osobnosti oceněné michelinskou hvězdou, letos sem zavítá držitel dvou michelinských hvězd Nicolas Decherchi.
Více: www.lanterna.cz  

Degustační menu První republika
• Welcome drink: Hubert sekt, suchý, De Luxe
• Amuse bouche: Šneci se skořicí v lanýžovém másle, Roastbeef s bylinkovou majonézou
• Grilovaný kozí sýr na medu s tvarůžkovým přelivem, bramborový chléb
• Ukrajinský boršč s masovými pelmeni
• Husa v šouletu, macesy
• Jehněčí hřebínky, restované hříbky, pohankové noky
• Lívanečky z ječné mouky, šimlena
• Černá káva podle receptu Juliuse Meinla, Legionářské řezy
• Cimrmanova bylinná hořká
• Vína z vinařství Masaryk a Beneš

 Lívanečky z ječné mouky, šimlena           foto: archiv Spa hotelu Lanterna

Kalendář podzimních akcí ve Spa hotelu Lanterna
29. 9. – Soutěž o nejlepší sýr, degustační večer s vinařstvím Šamšula
5. 10. – První republika
6. 10. – Michelinská galavečeře Karlovského gastrofestivalu
7. 10. – Michelinský oběd Karlovského gastrofestivalu
7. 10. – Degustační menu Karlovského gastrofestivalu s vinařstvím Kadrnka
15. 11. – Noc bílých lanýžů
16. 11. – Ladislav Špaček: Deset let s Václavem Havlem
15. 12. – Etiketa stolování Ladislava Špačka
28. 12. – Etiketa stolování Ladislava Špačka pro děti

-pr- 

[wpdevart_facebook_comment order_type="social" title_text="Komentáře" title_text_color="#000000" title_text_font_size="15" title_text_font_famely="Arial" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="7" ]

TIPY NA AKCE

Z PRVNÍ RUKY

INZERCE, NABÍDKY

TOP REKLAMA