Close
reklama
Jižní Valašsko a Vsetínsko

PARTNEŘI WEBU

PRÁVNÍ PORADNA

REKLAMA

TOP LIST OD 1.1.2007

Ošklivá houba s výrazným aroma: Do Karlovic míří legendární bílý lanýž

date_range 19.Lis, 2019 featured_play_list Aktuality
arrow_drop_up Bílý lanýž

Podzim si gurmáni spojují nejen se Svatomartinskou husou a víny: nastává také sezóna bílých lanýžů. Tato legendární houba je považována za nejdražší kuchařskou surovinu světa, v tuzemských restauracích se proto objevuje jen zřídka.

 

Jedním z mála míst na Moravě, kde se letos k ochutnání naskytne příležitost, bude 21. až 24. listopadu Bistrotéka Valachy ve Zlíně. Speciální degustační večer chystá na 21. listopad také Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích.

 

Zatímco černé lanýže dnes naleznete v nabídce restaurací již běžně, bílé lanýže jsou stále raritou. Jsou totiž několikanásobně dražší a navíc i těžko dosažitelné: nelze je pěstovat, vyskytují se jen na několika místech na světě (nejvyhlášenější je italská oblast Piemont) a rostou pod zemí, takže se dají najít prakticky jen díky cvičeným psům či prasatům. To vše stupňuje jejich cenu, která se podle úrody v daném roce pohybuje od 60 do 120 tisíc korun na kilogram.

Bílý lanýž

„Problémem je i jejich obtížná dostupnost. Pokud totiž chcete mít záruku čerstvosti a původu, je důležité si pro lanýže dojet osobně a tuto možnost nemá každý. Lanýž se navíc musí spotřebovat do sedmi dnů, protože postupně vysychá a ztrácí na kvalitě,“ popisuje Tomáš Blabla, ředitel Resortu Valachy, jehož jsou Bistrotéka a Lanterna součástí. S týmem kuchařů včera vyrazil právě do Piemontu, odkud bílé lanýže osobně přiveze.

 

Bílý lanýž vypadá jako ošklivá brambora. Má velmi výrazné aroma a především nezaměnitelnou chuť, která podtrhuje zážitek z pokrmu. Do jídla se přidává syrový, strouhaný přímo před hostem na tenké plátky v množství 3 až 4 gramy na pokrm. I přes vyšší cenu si nachází stále více oddaných fanoušků, kteří si tuto delikatesu rádi dopřejí alespoň jednou za rok.

 

Bistrotéka Valachy v Obchodním domě Zlín bude bílé lanýže nabízet od 21. do 24. listopadu a to ve stylu, jakým si je běžně užívají sami Italové. „Hosté si mohou pochutnat kdykoli během dne – zpestřit si strouhaným bílým lanýžem míchaná vajíčka či omeletu ke snídani, risotto k obědu, nebo ochutnat v rámci tříchodového menu k večeři. Těšte se i na speciální nabídku italských vín,“ láká šéfkuchař Bistrotéky Valachy Lukáš Strnad.

Tajarin s bílým lanýžem

Ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích se 21. listopadu chystá již tradiční degustační večer Noc bílých lanýžů. „Připravíme šestichodové menu, v němž nebude chybět ani typická italská těstovina tajarin, která skvěle podtrhuje chuť bílého lanýže. Zajímavostí je jistě i lanýžová zmrzlina,“ dodává šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Josef Tydlačka. Na karlovickou akci už zbývá poslední volný stůl.

 

Více na www.bistrovalachy.cz a www.lanterna.cz

 

-tz-

[wpdevart_facebook_comment order_type="social" title_text="Komentáře" title_text_color="#000000" title_text_font_size="15" title_text_font_famely="Arial" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="7" ]

TIPY NA AKCE

Z PRVNÍ RUKY

INZERCE, NABÍDKY

TOP REKLAMA

PRAKTICKÉ INFORMACE

inpocasi