Jižní Valašsko a Vsetínsko

TOP LIST OD 1.1.2007

Prohlášení ČSOP Kosenka: požár stodoly

date_range 02.Pro, 2011 featured_play_list Aktuality

Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech

S nadšením jsme se připravovali na jubilejní 20. valašský mikulášský jarmek. Letos poprvé už bez zaměstnanců, jen s členy a příznivci. Týden před jarmekem se nám podařilo zorganizovat parádní brigádu. Přišlo 14 dobrovolníků a udělali jsme na základně Kosenka veliký kus práce. Prakticky vše připravili pro jarmek, i pro služby našim partnerům, hostům a příznivcům, všude co nejlépe uklidili.

Dostalo se tak i velké množství staré trávy a listí na kompost za naši stodolou. Možná se tam také i později dostal z popelu z dřevokotle také nějaký uhlík. Popel z kotle již řadu roků na kompost běžně přidáváme. Nevíme a zřejmě už nezjistíme, zda došlo ke samovznícení většího množství uložené biomasy, nebo jen jejímu zahřátí, nebo jen se probudil popel, ale prakticky bez dalšího ukládání čehokoliv na kompost, ve čtvrtek 1. prosince, ve tři hodiny ráno, rozhořel se v místě kompostu požár, který později zničil stodolu se senem a celou přípravou na jarmek včetně materiálů, technického vybavení základny i cenných historických vybavení .

foto HZS Zlínského kraje    více fotek

Požár zasáhl i ubytovnu a nutné uhašení poškodilo i organizační centrum ve zděné budově. Ke škodám došlo také u všech tří sousedů. Naštěstí se nikomu z ubytovaných ani přítomným nic nestalo. Objekt nebyl pojištěn. Neziskové organizace neoplývají financemi a pojištění památkových a dřevěných objektů je pro nás velmi náročné. Za 35 let činnosti jsou snad více známy naše výsledky v ochraně přírody a krajiny, v environmentálním vzdělávání a výchově, v místním i regionálním rozvoji, jejichž projevem se stal i Valašský mikulášský jarmek.

První odhad škody je kolem 1,5 milionů Kč. Neštěstí nechodí po horách ale po lidech. Jedním z cílů valašského mikulášského jarmeku je i podpora vlídných mezilidských vztahů a nám všem tato smutná událost ukázala jak dobří lidé kolem nás jsou. Přes všechnu tíseň, bolest, obavy a strach se k nám dostalo tolik dobrého, povzbuzujícího a silného právě díky dobrosrdečným a obětavým lidem. A náš smutek se proměnil na sílu – pokračovat a vydržat.

Pomoci k obnově základny KOSENKA můžete
dary do pokladničky, nebo na účet : 1406083349/0800 var. symbol: 1234

Děkujeme všem, kteří už se zapojili, ať okamžitou prací a pomocí, všem, kteří nám už teď pomáhají.

/Miroslav Janík, předseda ZO ČSOP KOSENKA /Pavlína Kolínková, vedoucí ekocentra ZO ČSOP KOSENKA/

Kdo může, pomůže

Nikdy se nevzdávej /Jan Pivečka/