Close
reklama
Jižní Valašsko a Vsetínsko

PARTNEŘI WEBU

PRÁVNÍ PORADNA

REKLAMA

TOP LIST OD 1.1.2007

Studená kuchyně je kreativní a elegantní

date_range 11.Dub, 2017 featured_play_list Aktuality

 

„ Zažil jsem mnohá neobvyklá setkání,
většina z nich byla s neobvyklými pokrmy."

Ve dnech 3.- 6. 4. 2017 probíhal na SOU Valašské Klobouky kurz studené kuchyně pod vedením Mistra kuchaře Vladimíra Picky. Pan Picka získal řadu ocenění, např. zlatou a stříbrnou medaili Gastroprag 1990, bronzovou medaili z Olympiády kuchařů v Berlíně, v roce 1996 založil vlastní kuchařské studio – první v ČR, celkové vítězství v mezinárodní soutěži Warth 1997. Je nositelem zlaté medaile M.D. Retigové 2003, členem hodnotitelských komisí národních soutěží kuchařů aj. Z hlediska zajištění dobré kvality pokrmů spolupracuje s dodavateli: Vitana (koření, marinády, sterilovaná zelenina, želatina), Monini (kvalitní olivové oleje, RIO mare – tuňák, pasty, Valfrutta (rajčata a rajčatové produkty), NOWACO, Brick (kvalitní sýry, paštiky a čerstvé listové těsto.

Studená kuchyně je kreativní, elegantní a ideální pro vytváření zážitkové gastronomie. Je královnou všech kuchařských směrů.

 Studená kuchyně je kreativní, elegantní a ideální pro vytváření zážitkové gastronomie        fotogalerie

Kurzu se zúčastnilo celkem 15 osob, většinou to byli žáci školy oboru Kuchař – číšník, a i 2 dámy z řad veřejnosti: paní Štěpánka Fojtíková z Brumova – Bylnice a paní Dagmar Pešková z Bojkovic.

Vzdělávací program obsahoval tyto tematické celky:
Kuchařské suroviny ve studené kuchyni
Příprava základních výrobků studené kuchyně
Příprava speciálních výrobků studené kuchyně
Aranžmá a dekorace slavnostních mís

První den po slavnostním zahájení a vzájemném představení pan Mistr účastníky seznámil s celým programem a začal teoretickou částí. Poté všem názorně předvedl přípravu máslových pěn, ochucených másel a účastníci kurzu připravovali obložené chlebíčky, kanapky, chuťovky a fingerfoody.

Druhý den začal míchanými a skládanými saláty (kuřecí, matejsový, těstovinový, Valdorf, z mořských plodů, luštěninový, zeleninový s balkánským sýrem, bulharský, krabí, tzatziki, listový s tuňákem) a také plněnými vejci. V teoretické části se dozvěděli, co jsou barchetky (podklady ze slaného těsta určené k plnění – taštičky, košíčky, lodičky, kusovky (jednoporcové výrobky), teriny (druh paštiky ve formě).

Třetí den byl náročnější – výrobky v aspiku a ze sýrů, plněná zelenina a ovoce a masové výrobky (rolády a galantiny z kuřete, štrasburská kachna, složité rybí výrobky). Mistr předvedl vykosťování kuřete a kachny a všichni ve dvojicích si sami vyzkoušeli vykosťování kuřete a přípravu fáší na plnění rolád a galantin. Odpoledne si účastníci napsali písemný test a vylosovali si výrobky, které museli připravit jako odbornou část závěrečných zkoušek na závěrečný raut.

 Čtyřdenní kurz pod taktovkou mistra kuchaře Vladimíra Picka        fotogalerie

Každý den si odnášeli výtvory, které si ten den nachystali domů na ukázku a ochutnávku rodičům.

Čtvrtý den měli možnost vidět názornou ukázku přípravy suši a také si sami vyzkoušet jeho přípravu. Jedna dvojice účastníků si tento pokrm vylosovala jako praktický závěrečný úkol. Dále pracovali na výsledné podobě výrobků, na aranžmá a dekoraci slavnostních mís. Nechyběl dekorovaný krocan a humr.

Účástníci kurzu museli taktéž připravit a prostřít ve školní jídelně rautový stůl a vše připravit na 14.30 hodin, kde byly vystaveny všechny mísy a výrobky a byli pozváni rodiče a známí účastníků.

Kurz byl ukončen poděkováním a závěrečným proslovem pana ředitele Mgr. P. Jaroše a pana Mistra V. Picky. Účastníkům byly slavnostně předány certifikáty.

„Byly to čtyři krásné dny nápadů, kreativity a moderní kuchyně. Myslím si, že i přesto, že si museli účastníci tento kurz zaplatit, byli všichni nadmíru spokojeni a unešeni, co vše za necelý týden viděli a dokázali sami vytvořit," zhodnotila závěrem Mgr. Marcela Šuráňová.

-tz-

[wpdevart_facebook_comment order_type="social" title_text="Komentáře" title_text_color="#000000" title_text_font_size="15" title_text_font_famely="Arial" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="7" ]

TIPY NA AKCE

Z PRVNÍ RUKY

INZERCE, NABÍDKY

TOP REKLAMA