Close
reklama
Jižní Valašsko a Vsetínsko

PARTNEŘI WEBU

PRÁVNÍ PORADNA

REKLAMA

TOP LIST OD 1.1.2007

Turisté navštívili jednu z valašských svatyň

date_range 07.Dub, 2016 featured_play_list Aktuality

 

Tentokrát se turisté vydali do jedné z valašských svatyň, do pálenice, aby se mohli na vlastní oči seznámit s moderní technologií výroby slivovice.

Cesta nebyla náročná, protože moderní pálenice se nalézá přímo v Janové. Stačilo jen počkat, až pomine čas největších náporů paličů průzračného zlata a ujít několik set metrů na kraj dědiny. Ale protože konkrétně tato pálenice nenabízí pouze pálení ovocných destilátů, přivítali majitelé hosty vánočkou namazanou marmeládou a povidly vlastní výroby. Právě zdejší povidla se těší velké oblibě, především z důvodů dodržování klasické valašské receptury, stoprocentního obsahu trnek a samozřejmě bez použití dnes tak kritizovaných „éček". K tomu všemu ještě místní palírna umožňuje i moštování ovoce.

 Janovští turisté na exkurzi v pálenici                               foto: Radomír Dolanský

Aby chutnalo ještě lépe, mohli si turisté vybrat, zda ochutnají místní trnkovou či meruňkovou kořalku. Poněvadž účastníků bylo na rozměry rodinné firmy přece jen více, rozdělili se na dvě skupiny. Seznámení s technickou částí výroby si vzal na starost výrobní ředitel Tomáš Kovář, zaměření a historii firmy přednesla hostům jednatelka Denisa Mezníková. V podstatě lze veškerou činnost valašské pálenice shrnout do firemního motta: „Časy se mění, to dobré zůstává."

Palírna přivítala muže i ženy typickou vůní kvasu. Složitá zařízení připomínala alchymistickou laboratoř, kterou vlastně pálení destilátů tak trochu je. Poněvadž várka povidel se vyráběla o týden dříve, mohli se turisté alespoň podívat na kotel, kde povidla vznikají pomalým, až šestnáctihodinovým, mícháním. Zájem přitáhly určitě i tisícilitrové zásobníky kvasu a klimatizovaná kvasírna.

Tato exkurze přinesla turistům z Janové zajímavé poznatky o dnešní výrobě a pálení vyhlášených valašských dobrot a především ještě větší úctu k valašské slivovici, která je provází na všech výletech, a kterou díky této aktivní partě poznávají i lidé daleko za hranicemi Valašska a dokonce i českého státu.

Radomír Dolanský

[wpdevart_facebook_comment order_type="social" title_text="Komentáře" title_text_color="#000000" title_text_font_size="15" title_text_font_famely="Arial" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="7" ]

TIPY NA AKCE

Z PRVNÍ RUKY

INZERCE, NABÍDKY

TOP REKLAMA