Close
reklama
Jižní Valašsko a Vsetínsko

PARTNEŘI WEBU

PRÁVNÍ PORADNA

REKLAMA

TOP LIST OD 1.1.2007

V Karlovicích soutěžili, kdo má lepší sýr

date_range 26.Dub, 2011 featured_play_list Aktuality
 
 
Celkem dvacet vzorků sýrů od výrobců z celého regionu se sešlo na historicky prvním ročníku soutěže O nejlepší valašský sýr, která se konala v sobotu 23. dubna v zážitkové restauraci Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Pořádající turistický resort Valachy, který je známý také jako organizátor známé soutěže O nejlepší valašský frgál, se tak pokusil o založení nové gurmánské tradice.

„Své sýry přijeli představit nejen farmáři či majitelé rodinných firem, kteří sýry produkují ve větším měřítku, ale také drobní chovatelé, kteří vyrábějí spíše pro sebe. Největší zastoupení měly kravské sýry, z nichž také vzešel vítěz. Porota jako nejlepší vyhodnotila kravský sýr typu mozzarela od statkářky Anny Vašutové z Velkých Karlovic. Šlo o typický valašský sýr – jednoduchý a bez příchuti. Druhé místo obsadila rodinná farma ZPZ z Valašské Bystřice a třetí byla Ludmila Kulčáková z Karolinky," uvedla vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

 

foto turistický resort Valachy

 
Soutěž spojenou s ochutnávkou si nenechalo ujít několik desítek návštěvníků. Zpestřila ji i prodejní výstavka holandských sýrů. „Bylo vidět, že lidi toto téma velmi zajímá. Nejen že ochutnávali, ale také se výrobců na leccos vyptávali," dodala Zuzana Vašutová. Jedním z motivů soutěže byla i snaha zmapovat výrobce sýrů v regionu a navázat s nimi dlouhodobější kontakt. „Mezi našimi hosty jsou krajové pochoutky velmi žádané a máme proto zájem domácí sýry do všech tří hotelů resortu Valachy odebírat," vysvětlila Zuzana Vašutová.

Resort Valachy se snaží propagovat krajovou kuchyni a regionální speciality dlouhodobě. Známou soutěž O nejlepší valašský frgál pořádá již deset let. V posledních dvou letech je klání jedním z vrcholů listopadového Karlovského gastrofestivalu a zájem o ně roste mezi pekařkami i přihlížejícími hosty. Jen loni porota hodnotila pět desítek frgálů a ochutnat je přišlo na 300 lidí.

V současné době pořádá turistický resort Valachy ještě také soutěž O nejlepší valašský recept. Lidé mohou své osvědčené návody na přípravu krajových specialit zasílat do 30. května do hotelu Lanterna. Jedinou podmínkou pro účast je využití typických valašských surovin. Odborná porota v čele s šéfkuchařem hotelové restaurace Vyhlídka Pavlem Václavíkem z receptů vybere jeden, který je podle ní nejzajímavější a má šanci zaujmout milovníky kvalitní krajové kuchyně. Pokrm připravený podle tohoto receptu bude zařazen do menu, na jídelníčku bude uveden i se jménem autora. Ten získá mimo pobyt ve Spa hotelu Lanterna během Karlovského gastrofestivalu.

 
-tz-
 
 

[wpdevart_facebook_comment order_type="social" title_text="Komentáře" title_text_color="#000000" title_text_font_size="15" title_text_font_famely="Arial" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="7" ]

TIPY NA AKCE

Z PRVNÍ RUKY

INZERCE, NABÍDKY

TOP REKLAMA